Museu d'Art de Girona, tots els vessants de l'art gironí

Una de les peces del Museu d'Art de Girona

Una de les peces del Museu d'Art de Girona

Les comarques gironines són prolífiques pel que fa a monuments medievals: Sant Pere de Rodes, Sant Vicenç de Besalú, Sant Miquel de Cruïlles [a la dreta, el seu retaule], Sant Joan les Fonts... Bona part de les peces artístiques que ornamentaven les sales d’aquests centres religiosos es troben ara al Museu d’Art de Girona, que no en va té la tercera col·lecció d’art romànic i gòtic més important del nostre país.

Mestres escultors i vitrallers
Així, l’ara portàtil del monestir empordanès de Sant Pere de Rodes és una de les peces més destacades d’una col·lecció en la qual no hi falten retaules gòtics fets pels coneguts mestres d’Olot i Canapost, marededéus romàniques o unes singulars taules de vitrallers. Ara bé, el fons del Museu, que conté unes vuit mil cinc-centes peces, no es limita exclusivament al període medieval, sinó que abraça ben bé fins a ben entrat el segle XX i és un bon compendi de tot el que ha donat de si l’art gironí a través de les diferents èpoques i estils artístics: renaixement, barroc, noucentisme, modernisme i avantguardes contemporànies.

La magnífica casa del bisbe
Més enllà del contingut, sobretot no deixeu de mirar-vos el continent! La seu del Museu, l’antic Palau Episcopal de la ciutat és una obra d’art en si mateixa. El conjunt es va ampliar notablement durant el segle XIII i amb el pas dels segles, en les successives ampliacions, s’hi van anar afegint elements arquitectònics propis de cada època, i ara el que es veu majoritàriament és del segle XVI. Igualment, val molt la pena donar un cop d’ull a la farmàcia de l’Hospital de Santa Caterina, construïda en el segle XVII, i en la qual encara es pot distingir la part del laboratori on es feien els medicaments de la botiga, tota ben plena d’una extraordinària col·lecció de pots de ceràmica.

Veure-hi amb les mans
El Museu té una sala pensada per a persones invidents, en la qual hi ha deu obres d’art de diferents materials, formes i textures, i que van del romànic al segle XX, que es poden tocar i que estan acompanyades d’una fitxa tècnica en braille. El 'punt de descoberta' és un altre espai singular creat perquè el visitant descobreixi alguns secrets tècnics de la creació artística.

Portada 194

1968: quan la guerra del Vietnam va sacsejar el món

Ens endinsem en les mobilitzacions estudiantils de caràcter global contra el conflicte que van donar peu a l'eclosió de moviments com l'ecologisme o el feminisme

1 any de SÀPIENS + l'Atles Català DE REGAL per 24,90 €

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família.
Ja som més de 22.000

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació Accepto