Naixement de Guru Gobind Singh

El Guru Grand Sahib, el llibre sagrats dels sikhs, considerat més que una persona.

El Guru Grand Sahib, el llibre sagrats dels sikhs, considerat més que una persona.

Si volem veure néixer el Sikhisme ens hem de remuntar a l'Índia al segle XVI, tot i que aviat es va anar escampant per tot el món; avui dia parlem de la cinquena religió més gran en número de devots. Al llarg de tota la història de la confessió, hi ha hagut deu figures importants, anomenades 'gurus'. El darrer d’ells, Guru Gobind Singh, fou un dirigent medieval i cap polític, militar i espiritual, fundador de la Khalsa –germandat marcial que va institucionalitzar el Sikhisme com un estil de vida–, i el primer home que va abolir l’esclavitud i l’existència racista de castes a l’Índia. També va ser conegut per permetre la barreja i acceptar totes les cultures i religions del país originari d’aquesta confessió i fora de les seves fronteres.

Per retre-li homenatge, els sikhs d’arreu celebren el dia 5 de gener el naixement del seu últim guru. La festa comença amb la lectura íntegra en veu alta del llibre sagrat, Guru Grand Sahib, que és considerat més que una persona. D’altra banda, al llarg de la jornada es duen a terme xerrades i representacions de 'gatka', un art marcial que va néixer al voltant del 1600 dC a l’Índia.

La celebració del naixement de Guru Gobind Singh és una ocasió especial per batejar aquells que volen convertir-se a la religió sikh i els quals hauran de portar, a partir d’aleshores, els cinc símbols de fe sempre al damunt (el cabell sense tallar, una pinta de fusta per recollir-se el cabell i que duen dins del turbant, un braçalet metàl·lic, la roba interior de cotó i una petita daga). A banda de ser un dia ideal per batejar-se, per als sikhs, el 5 de gener és també una data propícia per engegar un negoci, una empresa o un projecte determinat. A més, la celebració compta amb una part important de treball social per part de la comunitat, que aprofita l’avinentesa per donar diners, ajudar amb les tasques de la Gurudwara o repartir menjar als qui més ho necessiten.

La festa és oberta a tothom que vulgui, ja que els Gurudwara no prohibeixen l’entrada a ningú i sempre acullen els que desitgen conèixer i veure de prop la seva religió. Això sí, qui estigui interessat a assistir a la celebració del naixement de Guru Gobind Singh és recomanable que es posi en contacte amb la Gurudwara, perquè li proporcionin un traductor per a la lectura dels textos sagrats.

Portada 194

1968: quan la guerra del Vietnam va sacsejar el món

Ens endinsem en les mobilitzacions estudiantils de caràcter global contra el conflicte que van donar peu a l'eclosió de moviments com l'ecologisme o el feminisme

1 any de SÀPIENS + l'Atles Català DE REGAL per 24,90 €

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família.
Ja som més de 22.000

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació Accepto