Naixement de Guru Nanak

Al novembre els sikhs celebren el naixement de Guru Nanak

Al novembre els sikhs celebren el naixement de Guru Nanak FOTO Enrique Marco

Tant si formen part d’una família pobra com si són membres de la més rica, els sikhs consideren que totes les dones són princeses i tots els homes, lleons. Per aquest motiu, les dones tenen el cognom ‘Kaur’, mentre que el dels homes són ‘Singh’. Aquesta religió nascuda al segle XVI al Panjab, una regió del nord de l'Índia, té com a pare fundador Guru Nanak, el primer dels deu gurus del Sikhisme.

Segons diu la tradició, quan Guru Nanak s’estava banyant en un riu de l'Índia va desaparèixer durant tres dies i va ser portat davant de Déu, el qual li ordenà la missió de lloar el seu nom i ensenyar la vertadera manera de resar als homes i les dones. D’aquesta manera, Guru Nanak va viatjar per tot el país i per altres regions de l’Àsia amb l’objectiu de predicar aquesta nova confessió que acabava de néixer.

Un cop l’any i coincidint amb la data del seu naixement, els sikhs d’arreu celebren l’arribada al món del fundador de la seva confessió. Enguany es correspon amb el 4 de novembre i cada comunitat sikh ho celebra a la seva manera. Tot i així, tots els sikhs realitzen treballs socials per la comunitat i s’involucren amb les Gurudwara, els centres religiosos del Sikhisme.

La festivitat arrenca amb la lectura íntegra del Guru Grand Sahib, el llibre sagrat dels sikhs i que és considerat més que una persona. Durant més de 48 hores i en diferents torns de lectura, els sikhs escolten les paraules del seu text més sagrat mentre reparteixen menjar i dinen comunitàriament. D’altra banda, al llarg de la festa s’organitzen debats i diversos ponents expliquen la vida de Guru Nanak i el que ha suposat la seva figura per mantenir viu el record de la història sikh. La celebració és oberta a tothom que vulgui, ja que els Gurudwara no prohibeixen l’entrada a ningú i sempre acullen els que desitgen conèixer i veure de prop la seva religió. Això sí, qui estigui interessat a assistir a la celebració del naixement de Guru Nanak és recomanable que es posi en contacte amb la Gurudwara, perquè li proporcionin un traductor per a la lectura dels textos sagrats.

Portada 194

1968: quan la guerra del Vietnam va sacsejar el món

Ens endinsem en les mobilitzacions estudiantils de caràcter global contra el conflicte que van donar peu a l'eclosió de moviments com l'ecologisme o el feminisme

1 any de SÀPIENS + l'Atles Català DE REGAL per 24,90 €

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família.
Ja som més de 22.000

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació Accepto