OFERTA ESPECIAL -45%
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any per poc més de 3 € al mes!
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Preguntes i respostes

A quina vinyeta es va representar el Marroc com un conill?

Publicada a 'L’Assiette au Beurre' el 1903, la imatge mostra com les principals potències europees van disputar-se el territori del nord d'Àfrica a principis del segle XX

KAP (Jaume Capdevila)
Vinyeta publicada a 'L’Assiette au Beurre' el 1903
Vinyeta publicada a 'L’Assiette au Beurre' el 1903

Aquesta vinyeta és un exemple perfecte de com una imatge satírica és capaç d’explicitar una situació complexa en un simple dibuix. Condensa la tensió diplomàtica que marcà la política europea de començament de segle al voltant de l’expansió colonial. La caricatura és de Moriss –pseudònim de Maurice Boyer– i es va publicar a la revista 'L’Assiette au Beurre' el 1903. Mostra un ninot que representa Espanya, una rabassuda República Francesa que reconeixem pel barret frigi, un soldat britànic i el kàiser alemany amb el casc de l’exercit prussià, disputant-se el Marroc.

L’estira-i-arronsa va durar fins al 1912, quan el tractat de Fes establí el protectorat francès sobre la major part del territori bo i cedint a Espanya la carcanada del conill, és a dir, una franja al nord que conformaria el protectorat espanyol del Marroc.

Vinyeta publicada a 'L’Assiette au Beurre' el 1903
Vinyeta publicada a 'L’Assiette au Beurre' el 1903

Subscriu-t'hi

Portada del número 261 de SÀPIENS (desembre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

SUBSCRIU-T'HI​​​​​​​

Comentaris

Portada del número 261 de SÀPIENS (desembre 2023)

L'assassinat de Carrero Blanco

L'atemptat que va condicionar la Transició

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto