OFERTA ESPECIAL -45%
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Preguntes i respostes

Com era l'economia romana?

Fem un repàs general al model financer que regia la societat fa 2.000 anys

Isabel Rodà
Monedes romanes
Monedes romanes Wikimedia Commons

Al principi de la nostra era, l'imperi Romà estenia el seu domini al voltant del Mare Nostrum i abraçava bona part d'Europa (central i meridional, amb Britània), el nord d'Àfrica (del Marroc a Egipte) i Àsia (el Pròxim Orient i part de l'Orient Mitjà). Hi havia un poder central, però dintre de les diverses províncies, les ciutats gaudien d'una certa autonomia.

La moneda única era l'as i els seus múltiples (sestercis, denaris i auris). Arreu s'explotaven amb eficàcia els recursos naturals més diversos: agrícoles, ramaders, pesquers, miners, forestals, l'aigua… amb una xarxa de distribució i redistribució veritablement sorprenent dins del món antic, que feia que un producte pogués arribar a les terres més llunyanes. Les grans autopistes eren el mar i els rius, i s'usaven les vies terrestres quan mancaven les primeres.

Si parlem de productes manufacturats, podríem començar a emprar el terme d'industrialització, tenint en compte que per a les ceràmiques de taula hi havia centres amb forns capaços de coure alhora 40.000 peces. Per la seva banda, el sistema fiscal funcionava d'una manera certament eficient i s'havien de pagar impostos i taxes en passar d'una província a una altra. Amb tot això, malgrat les distàncies, es posa de manifest una vegada més la modernitat del món romà, un dels pilars del món occidental actual.

Subscriu-t'hi

Portada del número 259 de SÀPIENS (octubre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

SUBSCRIU-T'HI​​​​​​​

Comentaris

Portada del número 259 de SÀPIENS (octubre 2023)

Els catalans de Felip V

Descobrim qui van ser els homes de negocis més importants de la Catalunya borbònica

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto