Subscriu-t'hi
Preguntes i respostes

Com es disparava un arcabús?

T'expliquem com funcionava una de les armes més utilitzades en les guerres de l'edat moderna

Redacció
Arcabusser
Arcabusser Wikimedia Commons

Els soldats dels terços de l'Exèrcit es dividien en grups depenent de les armes que portessin: piques, rodel·les i espases o armes de foc. Entre aquestes últimes destacaven els mosquets, que tenien un gran abast, i l'arcabús, més lleuger i manejable, però més imprecís. Es necessitava força pràctica per carregar-lo.

Dels "apòstols" a la baqueta
En primer lloc, calia posar l'arma en posició vertical i abocar la pólvora a dins del canó. Els arcabussers la portaven sempre a sobre, en una dotzena de petits flascons que penjaven d'una banda ben fermada al pit i que rebien el nom popular dels "12 apòstols". A continuació agafaven, d'un saquet que duien penjat del cinturó, el projectil, que era una esfera de plom que habitualment ja duia incorporat un trosset de tela amb greix destinat a impedir que els gasos s'escapessin durant la ignició. Tot seguit, ho comprimien tot amb la baqueta, una extensa vara que es guardava a la part inferior del canó.

La metxa, sempre encesa
Arribats a aquest punt, l'arcabusser ja podia tornar a posar l'arma en posició horitzontal. El pas següent consistia a introduir una mica de pólvora de més qualitat a la cassoleta del mecanisme d'ignició. Aquesta pólvora refinada es duia a part, en un recipient específic en forma de corn, per facilitar la seva administració. El darrer pas consistia a apuntar a l'enemic i preparar la metxa, una corda gruixuda impregnada de salnitre que es mantenia encesa i es consumia lentament. El soldat només havia de bufar-la per revifar el foc, però en climes més humits sovint era missió impossible.

Poca cadència i precisió
Depenent de l'habilitat de l'arcabusser i del seu entorn, l'operació de càrrega podia durar entre 3 i 5 minuts. Tot plegat per disparar una sola bala que molt probablement no arribaria a fer blanc. Per millorar la precisió, els arcabussers formaven en fileres, però per augmentar les possibilitats d'èxit, el més efectiu era disparar a una distància d'entre 15 i 20 metres, gairebé a tocar de l'enemic.
 

BON COP DE FALÇ
Aquesta Diada, dediquem el número especial a la guerra dels Segadors i la Primera República Catalana. Repassem els motius polítics i econòmics que van dur les institucions catalanes a trencar amb la Corona de Castella, revivim els fets del Corpus de Sang, la proclamació de la República per part de Pau Clarís, la batalla de Montjuïc, la relació amb França o l'infaust Tractat dels Pirineus. Tot plegat per entendre un conflicte que té més lligams del que sembla amb la posterior  guerra de Successió. No et quedis sense el SÀPIENS especial de l'Onze de Setembre, ja al teu quiosc!
 

Subscriu-t'hi

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

Comentaris

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

Portada SÀPIENS 224 (novembre 2020)

Judici a Martín Villa

Repassem la trajectòria del polèmic governador civil de Barcelona, des dels càrrecs polítics fins als consells d'administració

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web. Més informació Accepto