Preguntes i respostes

Com és que la major part de societats del món són masclistes?

Exposem dues teories per intentar resoldre la qüestió

Roger Costa
16 d'abril de 2012
La major part de societats del món són masclistes
La major part de societats del món són masclistes

Intentar explicar l'origen del masclisme en unes quantes línies és, senzillament, impossible, i més tenint en compte la controvèrsia que suscita aquest tema. Malgrat tot, mirarem de situar el problema i exposarem tot seguit dues teories complementàries sobre la qüestió, que figuren entre les més acceptades.

En primer lloc, descartem que la dominació de l'home sobre la dona —un fenomen universal— estigui 'determinat' biològicament. Els darrers cent anys de la història social del nostre país són ben il·lustratius de com aquest fenomen avança o retrocedeix segons el context sociopolític, el qual l'alimenta o el desencoratja segons els principis que l'inspiren.

Un enfocament antropològic
Per a explicar-ne l'origen, el desaparegut antropòleg Marvin Harris va fer servir les informacions etnogràfiques dels ianomamis (poble amerindi de l'Amazònia que ocupa la zona entre l'Estat brasiler de Roraima i Veneçuela) per a suggerir que la competència per uns recursos escassos es troba en l'arrel del masclisme. Com que aquesta dificultat origina una pugna constant entre els grups humans, s'estimula la bel·licositat dels seus membres masculins. Per què només dels homes? Perquè els homes —i això sí que seria 'natural'— tenen més desenvolupades les capacitats per a excel·lir en una guerra 'primitiva'. L'accés, regulat culturalment, a les atencions sexuals de les dones per part dels millors guerrers és la recompensa, el millor premi que se'ls pot oferir.

El sociòleg francès Pierre Bourdieu adopta una altra perspectiva des de la qual, més que cercar l'origen, explica la persistència del masclisme com a pauta de dominació cultural universal. Bourdieu destaca com tot el sistema de valors de les cultures actuals associen el que és actiu i dominant a allò masculí, i el que és passiu i dominat a l'esfera femenina. Els mites d'origen (Adam i Eva n'és un bon exemple) justifiquen ja la dominació masculina, la qual es trasllada a tots els àmbits de la vida social. La devaluació que han experimentat alguns oficis, com l'administratiu, quan han passat de ser desenvolupats majoritàriament per homes a ser copat per dones, seria només un exemple de com es trasllada aquesta visió androcèntrica a tot allò que fan elles.

Subscriu-t'hi

Portada 194

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

Comentaris

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família.
Ja som més de 22.000

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Portada 194

1968: quan la guerra del Vietnam va sacsejar el món

Ens endinsem en les mobilitzacions estudiantils de caràcter global contra el conflicte que van donar peu a l'eclosió de moviments com l'ecologisme o el feminisme

1 any de SÀPIENS + l'Atles Català DE REGAL per 24,90 €

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família.
Ja som més de 22.000

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació Accepto