Preguntes i respostes

D'on prové el dia de la marmota?

L'origen es troba en festes populars de l'Europa precristiana

Roger Costa
28 de gener de 2019
Marmota a Califòrnia
Marmota a Califòrnia Wikimedia Commons

La pel·lícula Atrapat en el temps (1993) va popularitzar aquesta festa coneguda com "el dia de la marmota" als EUA i al Canadà, que consisteix a observar el comportament d'un exemplar d'aquest animal en sortir del seu cau el dia 2 de febrer. Si fa sol, veurà l'ombra de la seva cua i se'n tornarà al seu amagatall, cosa que significarà que l'hivern durarà encara sis setmanes més. Si fa núvol, sortirà del cau i voldrà dir que l'hivern s'ha acabat. Aquesta celebració, portada per alemanys emigrats a Amèrica durant el segle XIX, és només una de les formes amb què es coneix una festa popular estesa per tot Europa, d'origen precristià, i que de fet celebra la primavera popular al Vell Continent coincidint amb els primers signes d'activitat de diversos animals després de la letargia hivernal.

Els celtes celebraven l'Imbolc, i els romans les Lupercals, ritus pastorals de preservació dels ramats contra els llops i de fecundació del bestiar i de les dones. Al Vallespir se celebra encara actualment la festa de l'Ós, on homes disfressats d'óssos es llancen damunt les dones amb la intenció de tornar-les fecundes, una pervivència en tota regla del que feien els "lupercs" romans, que perseguien i fuetejaven les dones amb un vit de llop amb les mateixes intencions.

Subscriu-t'hi

Portada del número 206 del SÀPIENS (maig 2019)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

Comentaris

Portada del número 206 del SÀPIENS (maig 2019)

El retorn dels Urgell: la restitució del panteó comtal

Gràcies a un projecte museístic pioner en 3D, els sepulcres d’aquesta noble nissaga tornaran des de Nova York al monestir de les Avellanes

1 any de SÀPIENS per només 19,90€ 19,90 €

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família.
Ja som més de 22.000

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Més informació Accepto