OFERTA ESPECIAL -45%
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Preguntes i respostes

En quin moviment s'inspirava la Falange Española?

Tot i que el nom del partit al·ludia a la formació militar més emblemàtica de l'antiga Grècia ('phálanx'), el partit de Primo de Rivera tenia com a model els Fasci Italiani di Combattimento de Mussolini

Antoni Janer (text) / Alberto Prieto (assessorament)
Bandera de la Falange Española de las JONS, amb el jou i les fletxes com a element central
Bandera de la Falange Española de las JONS, amb el jou i les fletxes com a element central Wikimedia Commons

El feixisme espanyol es va vertebrar al voltant de la Falange Española, partit fundat el 1933 per José Antonio Primo de Rivera. El seu model era els Fasci Italiani di Combattimento de Mussolini. Amb tot, el nom al·ludia a la formació militar més emblemàtica de l’antiga Grècia, la ‘phálanx’, que barrava el pas com un ‘corró’ —aquest era el significat originari de la paraula grega.

Ben aviat la Falange Española es fusionà amb les Juntas de Ofensiva Nacional-Sindicalista, més conegudes amb l’acrònim de JONS. Franco, un cop convertit en dictador, va trobar en aquestes organitzacions el suport ideològic que necessitava per al seu règim. La iconografia de la Falange-JONS estigué imbuïda pels valors de sacrifici i esforç de la vida camperola. Ja el franquisme s’encarregà d’exaltar la poesia de temes agrícoles de Columel·la, nascut a Gades (Cadis) al segle I dC.

El principal símbol de la formació de Primo de Rivera fou el jou i les fletxes, ja presents en l’heràldica dels Reis Catòlics. L’intel·lectual falangista Rafael Sánchez Mazas, emmirallant-se en el mite de la Roma imperial, atribuïa l’origen d’aquests elements a dues obres del poeta romà Virgili (segle I aC). El jou, extret de les 'Geòrgiques', personificava les tasques del camp, i les cinc fletxes, extretes de l’'Eneida', la guerra. El conjunt d’aquests símbols al·ludia a una forma de vida i a una forma de governar, prudent i a la vegada emprenedora.

1024px FOTOGRAFIA DE JOSE ANTONIO PRIMO DE RIVERA 2

 José Antonio Primo de Rivera

Subscriu-t'hi

Portada del número 259 de SÀPIENS (octubre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

SUBSCRIU-T'HI​​​​​​​

Comentaris

Portada del número 259 de SÀPIENS (octubre 2023)

Els catalans de Felip V

Descobrim qui van ser els homes de negocis més importants de la Catalunya borbònica

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto