Des de quan existeixen les festes majors locals?
El baró de Maldà ja utilitzà el concepte de 'festa major' cap a finals del segle XVIII

“Qui no espera la festa major del seu poble no es pot considerar digne del seu poble.” No sabem si l’adagi existeix, però segur que molts hi estaríeu d’acord. Des de quan existeixen, però, les festes majors locals? Tot i que el concepte ja existeix d’antic (almenys el baró de Maldà ja l’utilitza a finals del segle XVIII) no podem parlar de festa major moderna fins a mitjan segle XIX, període durant el qual es liquida definitivament l’antic règim i el poder civil agafa embranzida.
Així, institucions com l’Església, els gremis i les confraries, abans pilars de la festa, veuen minvat el seu protagonisme o desapareixen completament. Els nous ajuntaments els prenen el relleu i comencen a organitzar festes sense un sentit estrictament religiós, per bé que en molts casos les dates de celebració anuals coincidiran amb les dels patrons de la vila.
Els elements que acabaran integrant la major part de festes majors del país (cercavila, ball, ofici religiós...) són manllevats de les antigues festes populars, fonamentalment del Corpus, establint-se així una continuïtat en les manifestacions d’oci col·lectives que va des del segle XIV —pel cap baix— fins avui.
Comentaris