OFERTA ESPECIAL -40%
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Preguntes i respostes

Des de quan parlem?

Tot i les diverses teories, és molt probable que fa 400.000 anys els nostres avantpassats ja parlessin

Eudald Carbonell
Il·lustració sobre la parla
Il·lustració sobre la parla Thinkstock

El paleoantropòleg Philip Tobias mantenia que els homínids del gènere Homo havien tingut sempre la potencialitat de parlar a causa de l'estructura del seu cervell. Es referia a les àrees cerebrals denominades de Broca i Wernicke, que estan situades en la part frontoparietal i parietal del crani.

Segons aquest plantejament, tant l'Homo habilis com l'Homo rudolfensis haurien tingut aquesta capacitat ja fa més de 2 milions d'anys. Altres especialistes, però, com Noam Chomsky mantenen que el llenguatge és innat en la nostra espècie, l'Homo sapiens, que va emergir fa uns 180.000 anys, però no en el nostre gènere, l'Homo. De fet, sempre s'havia considerat que, per poder parlar, aquest Homo havia de tenir la base del crani plana, disposar d'aquesta àrea cerebral de Broca i Wernicke i d'un aparell vocal evolucionat, amb la laringe en una posició concreta.

Però la descoberta d'unes restes d'oïda mitjana al jaciment d'Atapuerca van permetre reconstruir el funcionament mecànic d'aquesta oïda i, de retruc, investigar per primer cop com percebia els sons l'Homo heidelbergensis. La sorpresa va ser descobrir, en comprovar la freqüència d'audició, que l'oïda d'aquest Homo heidelbergensis d'Atapuerca era semblant a la nostra. Per la seva antiguitat, és molt probable, doncs, que fa 400.000 anys els nostres avantpassats ja parlessin.

Subscriu-t'hi

Portada del número 261 de SÀPIENS (desembre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

SUBSCRIU-T'HI​​​​​​​

Comentaris

Portada del número 261 de SÀPIENS (desembre 2023)

L'assassinat de Carrero Blanco

L'atemptat que va condicionar la Transició

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto