OFERTA ESPECIAL -45%
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Preguntes i respostes

Des de quan tenim gats a casa?

El primer contacte prolongat entre aquests felins i els humans es va produir a l'Orient Mitjà, coincidint amb les primeres comunitats sedentàries d'agricultors

Francina Fortuny
Gatet
Gatet Thinkstock

Un equip d'investigadors ha conclòs que el primer contacte entre els humans i els gats es va produir coincidint amb els inicis de l'agricultura, a l'Orient Mitjà, després d'analitzar mostres d'ADN d'arreu del món. Els primers gats domèstics eren útils per eliminar els rosegadors, una plaga que s'alimentava del gra i feia malbé els primers conreus. L'estudi, presentat en un simposi internacional al Museu de Història Natural de la Universitat de Oxford, s'ha fet amb mostres d'entre 15.000 i 300 anys d'antiguitat.

Els investigadors situen una segona onada de domesticació de gats segles més tard, durant les migracions humanes fora d'Egipte. Aquesta segona expansió dels felins també es va dur a terme per fer front als rosegadors, ja que era habitual embarcar gats per eliminar les rates que es colaven als vaixells. L'estudi també ha ofert dades curioses, com la relació entre els felins i els víkings, tal com demostra la troballa de les restes d'un gat a la tomba d'un guerrer, o la constatació que els gats tigrats no van aparèixer fins a l'edat mitjana.

Subscriu-t'hi

Portada del número 259 de SÀPIENS (octubre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

SUBSCRIU-T'HI​​​​​​​

Comentaris

Portada del número 259 de SÀPIENS (octubre 2023)

Els catalans de Felip V

Descobrim qui van ser els homes de negocis més importants de la Catalunya borbònica

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto