S'HO MEREIXEN
Elles també haurien de tenir un carrer. Envia la teva proposta
Elles també haurien de tenir un carrer
Preguntes i respostes

Els Trastàmara van ser un desastre per a Catalunya?

Les investigacions de Jaume Vicens Vives van portar a veure la dinastia dels Trastàmara com una nova oportunitat per a un país que vivia immers en una crisi

José Enrique Ruiz-Domènec
Retrat imaginari de Ferran d'Antequera
Retrat imaginari de Ferran d'Antequera Wikimedia Commons

Tot i que els historiadors romàntics van defensar la idea que els Trastàmara van portar la decadència, aquesta idea va rebre un cop molt dur amb les investigacions de Vicens Vives, que va veure en aquesta dinastia una nova oportunitat per a un país que vivia una crisi anterior. A més, sovint s’ha discutit la legitimitat de Ferran d’Antequera per convertir-se en rei d’Aragó. Si ho examinem amb detall, veurem que la legitimitat li venia, en primer lloc, pel compromís polític assolit a Casp el 1412, on el futur rei va tenir el suport del frare valencià Vicent Ferrer. En segon lloc, procedia de la seva mare Elionor d’Aragó, filla de Pere III el Cerimoniós, una catalana de soca-rel que li va inculcar els valors del pactisme que tant li van servir en la seva nova etapa política. I també, tot i que en menor mesura, de l’educació amb Enric de Villena, l’humanista que va saber canalitzar les formes de govern italianitzants.

Amb Ferran I, la dinastia Trastàmara va aconseguir el tron de la corona d’Aragó, la vella i poderosa estructura de poder creada des dels temps de Ramon Berenguer IV. Una nova dinastia amb polítiques innovadores que va assumir els reptes d’una Mediterrània cada vegada més tensa a causa de l’avenç otomà pels Balcans i la mar Egea. A l’altre plat de la balança, s’hi ha de posar l’enfrontament, molt dur, de Trastàmares com Alfons IV el Magnànim i, sobretot, Joan II amb la classe dirigent catalana. Aquest enfrontament va donar lloc a la Guerra Civil Catalana (1462-72).

Subscriu-t'hi

Portada número 252 de SÀPIENS (març 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

Comentaris

Portada número 252 de SÀPIENS (març 2023)

El Noi del Sucre

100 anys de l'assassinat de Salvador Seguí, el gran líder del sindicalisme català

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto