S'HO MEREIXEN
Elles també haurien de tenir un carrer. Envia la teva proposta
Elles també haurien de tenir un carrer
Preguntes i respostes

En què va consistir el complot ‘Caracremada’?

El grup anarquista Los Maños i Ramon Vila Capdevila van planejar matar Francisco Franco en dues ocasions al Bages i a Barcelona, però van fallar

Antoni Batista
Franco el 1946, a Guipúscoa
Franco el 1946, a Guipúscoa Fondo Car-Kutxa Fototeka / Wikimedia Commons

Francisco Franco havia adjectivat la sequera com a ‘pertinaz’, i va omplir la geografia ibèrica d’embassaments per combatre-la, com l’havia omplert de presons per combatre els seus enemics. Però igual de ‘pertinaz’ va ser l’obsessió de l’anarquisme per aniquilar-lo. A la darreria d’abril del 1947 -lògicament no van aixecar acta i no hi ha data exacta-, el grup anarquista Los Maños i Ramon Vila Capdevila, ‘Caracremada’, van planejar matar el cap de la Brigada Social a Barcelona i màxim expert en anarquistes, Eduardo Quintela, i el mateix Franco. Tenien armes ben greixades al País Basc francès, que havien guardat en comptes de lliurar-les al general De Gaulle, un cop derrotats els nazis dos anys abans. La reunió conspiratòria va tenir lloc en una abadia, al costat del riu Ador on acaba Euskal Herria, i la van batejar com a ‘Plan mil 1’. 

Dos intents fallits 
Van fer dos intents d’executar-lo, al Bages i a Barcelona. El primer era gairebé una batalla, amb cinquanta homes manats per Ramon Vila Capdevila. Però no va sortir bé. El segon es va avortar per raons humanitàries: no van detonar una bomba a la Via Laietana per evitar danys col·laterals entre la gent que victorejava el Caudillo, que va poder, doncs, entrar a la catedral sota el tàlem. Impossible detectar entre línies que alguna cosa havia passat a la comitiva en la crònica de ‘La Vanguardia’ del 18 de maig del 1947 (a la imatge), que parla de “algunos rasguños que han sufrido escasas personas al desbordarse la avalancha humana”.

LVG19470518 007 001

Subscriu-t'hi

Portada número 252 de SÀPIENS (març 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

Comentaris

Portada número 252 de SÀPIENS (març 2023)

El Noi del Sucre

100 anys de l'assassinat de Salvador Seguí, el gran líder del sindicalisme català

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto