L'escriptura pot diagnosticar malalties?
Els últims textos d'Agatha Christie revelen que tenia Alzheimer

La literatura pot aportar dades noves a la història? Una recerca sobre les novel·les d'Agatha Christie així ho demostra. En concret, revela que aquesta escriptora anglesa que va morir als vuitanta-cinc anys va patir la malaltia d'Alzheimer en els darrers anys de la seva vida, tot i que mai cap dels seus metges no li va diagnosticar.
La més venuda
Agatha Christie és l'autora de ficció més venuda de tots els temps: va escriure vuitanta novel·les de detectius i obres de teatre durant cinquanta-tres anys de carrera. L'any 2004, Peter Garrard, professor de neurologia al Col·legi Mèdic Universitari de Londres, va assegurar que l'escriptura dels darrers llibres de l'autora contenia l'evidència d'aquesta malaltia. Des de llavors, Ian Lancashire, a la Universitat de Toronto, ha coordinat un estudi sistemàtic dels seus textos amb un equip d'experts en tractament de textos i patologia del llenguatge.
Després d'examinar les primeres cinquanta mil paraules que va escriure i les setze darreres novel·les, els resultats són significatius. La repetició de frases i l'interval de repetició, i sobretot l'ús de paraules de temps indefinit com 'alguna cosa', 'allò' o 'això' sembla que van més enllà de les qüestions d'estil, un hàbit que té més a veure amb les dificultats de memòria que mostren els afectats de malaltia d'Alzheimer que no pas amb l'envelliment cerebral en si mateix.
És el segon arc de triomf més alt del món i va ser completat el dia del 70è aniversari d'un líder del país on es troba. De fet, està construït amb tants maons com tants dies havia viscut el líder fins aquell dia.
Comentaris