Preguntes i respostes

Per què Catalunya és un principat?

En l'època medieval els títols dels territoris eren irrellevants: si el seu governant tenia la potestat sobirana, ser rei o ser comte no era gaire diferent

Anna Sàez
14 de desembre de 2015
Corts catalanes presidides per Ferran II el Catòlic
Corts catalanes presidides per Ferran II el CatòlicWikimedia Commons

L'historiador occità Pierre Vilar explica a 'Breu història de Catalunya' que hi ha pocs exemples d'una dinastia medieval tan vinculada a un territori, a una llengua i a un passat cultural com la dinastia comtal catalana. Amb tot, sovint s'ha considerat que Catalunya, com que era un principat i no un regne, i el seu sobirà era un príncep i no un rei, tenia un poder de rang inferior respecte al regne d'Aragó.

En època moderna, aquesta confusió es va accentuar quan es van començar a identificar els antics regnes amb els estats moderns. Però, en realitat, en l'època medieval els títols dels territoris, fossin regnes, comtats, marquesats o principats, eren irrellevants: si el seu governant tenia la potestat sobirana, ser rei o ser comte no era gaire diferent.

Sabem que el primer comte de Barcelona que es va intitular príncep va ser Borrell II, però no serà fins a Ramon Berenguer IV, al segle XII, que el títol de príncep s'acomodarà a la realitat geogràfica sobre la qual s'exerceix la sobirania. Segons l'historiador Ramon d'Abadal, el títol de príncep, al segle X, servia per visualitzar la situació preeminent d'un comte, el de Barcelona, sobre els altres comtes d'un territori que encara no es deia Catalunya. Al 'Liber maiolichinus de gestis pisanorum', Henricus Pisanus narra l'arribada dels pisans a les costes catalanes el 1113 i anomena per primer cop 'Catalania' la terra que des del cap de Creus s'estén per la costa fins al port de Salou i que incloïa els comtats de Barcelona, Osona, Girona i Empúries.

Pisanus explica que el príncep d'aquest territori garantia la seguretat dels vaixells del seu principat. És a dir, la idea territorial de principat és anterior a la mateixa consciència de catalanitat. El 15 d'agost del 1350 (convocatòria de les Corts catalanes de Perpinyà), en temps de Pere el Cerimoniós, trobem escrit per primer cop el nom de Principat de Catalunya ('Cathaloniae Principatus').
 

MÉS INFORMACIÓ AL SÀPIENS DE DESEMBRE
En el número d'aquest desembre, t'oferim en portada un reportatge sobre l'origen dels comtats catalans fa més de mil anys. Viatgem cap a una època turbulenta, quan el que ara és Catalunya era una terra de frontera, per descobrir la dinastia comtal catalana i com va assolir la plena sobirania. A més, aquest desembre també trobaràs a la revista una retrospectiva sobre la gènesi de la República Popular Xinesa, amb Mao Zedong al capdavant; el fascinant viatge dels primers humans que van colonitzar Austràlia; la desconeguda història dels celtes i l'epopeia de milers valencians que van salpar rumb a Nova York a la recerca del 'Somni americà'. El SÀPIENS de desembre és a la venda al teu quiosc!

Subscriu-t'hi

Portada Sàpiens 196

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

Comentaris

Portada Sàpiens 196

Mandela guerriller

Els primers anys del jove que va canviar Sud-àfrica

1 any de SÀPIENS + l'Atles Català DE REGAL per 24,90 €

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família.
Ja som més de 22.000

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Més informació Accepto