Per què es va crear la Companyia de les Índies Occidentals?
El govern holandès va voler crear una companyia bessona de l’exitosa Companyia Neerlandesa de les Índies Orientals per aconseguir monopolis comercials a les illes del Carib

Entre els segles XVII i XVIII una empresa privada, la Verenigde Oostindische Compagnie (Companyia Neerlandesa de les Índies Orientals), va controlar amb duresa el comerç que s’estenia al llarg de l’oceà Índic i l’Àsia oriental. Fundada el 1602, l’empresa coneguda per les sigles VOC va rebre un règim de monopoli per part del govern holandès per dominar el mercat de les espècies i va desenvolupar una estratègia comercial molt agressiva. Després d’establir les seves bases a Java i de mantenir diversos enfrontaments armats amb anglesos i portuguesos, la VOC va obtenir uns beneficis meteòrics i es va anar expandint fins a obtenir el control de l’Índic. S’havia convertit en un estat més poderós que el mateix estat holandès.
A la recerca del control d'Occident
Amb el fulgurant èxit de la VOC en les dues primeres dècades del segle XVII, el govern holandès va decidir crear una companyia bessona però destinada a protegir els interessos comercials a l’altre hemisferi planetari. Així, el 1621 es funda la Geoctroyeerde Westindische Compagnie (Companyia de les Índies Occidentals, WIC en les seves sigles abreujades en neerlandès). Tenia com a objectiu aconseguir monopolis comercials a les illes del Carib i li van atorgar també jurisdicció sobre el tràfic d’esclaus, veritable negoci de l’època a la regió.
Precisament per això també li van concedir el control sobre els ports africans conquerits a la Costa d’Or, el Congo, Angola i Sud-àfrica. Tot i que la presència territorial dels Països Baixos al Carib es manté, la Companyia va desaparèixer el 1791, després de perdre el Surinam a mans dels anglesos. L’estat neerlandès va adquirir totes les accions i va liquidar formalment l’empresa.
Comentaris