Preguntes i respostes

Per què es van llançar les bombes atòmiques sobre Hiroshima i Nagasaki?

L'estalvi de temps i d'homes i la voluntat de demostrar poder van ser algunes de les causes

Sebastià Bennassar
7 d'agost de 2018
Núvol provocat per la bomba atòmica llançada sobre Hiroshima, el 6 d'agost del 1945
Núvol provocat per la bomba atòmica llançada sobre Hiroshima, el 6 d'agost del 1945 Wikimedia Commons

Malgrat la rendició d’Alemanya i el final de la Segona Guerra Mundial a Europa, els japonesos continuaven mantenint-se ferms en el seu propòsit de resistir fins al final. Aquesta pot ser una de les causes, juntament amb el fet que les bombes atòmiques estalviaven temps i homes respecte a una campanya de terra que es pressuposava que seria llarga, que expliquen el llançament de les bombes nuclears sobre Hiroshima i Nagasaki del 6 i el 9 d’agost del 1945, que van matar immediatament 70.000 i 40.000 persones, respectivament, tot i que aquestes xifres molt discutides es van doblar abans d’acabar l’any per l’efecte de les radiacions i es van anar perllongant en el temps. El Japó va acabar signant la pau al començament del mes de setembre del 1945 i així es va poder posar punt final a la guerra. 

Primeres passes en la cursa armamentista
Val a dir que el llançament de les bombes havia estat gairebé definitiu, però que també hi va contribuir de manera directa la gran victòria soviètica a la Manxúria, que va liquidar les darreres defenses japoneses. De totes maneres, en el llançament d’aquestes bombes també hi ha qui hi veu una postura de força dels americans per assegurar-se una hegemonia mundial envers l’URSS i el seu formidable exèrcit. Els soviètics havien contribuït decisivament a guanyar la guerra amb el sacrifici de més de 20 milions de vides, però els americans arribaven al final del conflicte amb tot el seu territori intacte i un pas per endavant en la cursa dels armaments. D’aquí a la guerra freda hi havia només una passa.

Subscriu-t'hi

Portada del número 204 del SÀPIENS (març 2019)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

Comentaris

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família.
Ja som més de 22.000

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Més informació Accepto