D'on prové el nom del còctel 'Bloody Mary'?
La ferotge repressió als seus opositors va fer que la reina Maria I d'Anglaterra passés a la història amb el sobrenom de Maria 'la Sanguinària', la 'Bloody Mary'

Per fer un Bloody Mary necessiteu vodka, suc de tomàquet, suc de llimona, salsa Worcestershire, tabasco, sal, pebre negre i gel. És un còctel estrany i de gust sorprenent, que destaca pel seu marcat color vermell. Un color vermell que sembla sang, que és justament el que va inspirar el nom d'aquest famós combinat. Tot i que hi ha diverses llegendes sobre el seu nom, la més estesa i la que majoritàriament es dóna per bona és la que afirma que algú va anomenar així el còctel perquè aquest li va recordar la reina Maria I d'Anglaterra, que va passar a la història amb el sobrenom de Maria 'la Sanguinària' ('Bloody Mary').
Una filla catòlica amb un pare protestant
Maria I d'Anglaterra era l'única filla d'Enric VIII i Caterina d'Aragó i va patir en primera persona les decisions del seu pare. Quan aquest va anul·lar el seu matrimoni amb Caterina per casar-se amb Anna Bolena, tant Maria com la seva mare van quedar desposseïdes dels seus títols i Maria va haver de servir Anna Bolena com a donzella. A més, el matrimoni del seu pare amb Bolena havia suposat el trencament definitiu d'Anglaterra amb l'Església catòlica i l'inici de la Reforma anglicana, un fet que Maria, una catòlica devota, mai no va oblidar.
Quan Bolena va caure en desgràcia i va ser decapitada, la sort de Maria va canviar. Amb l'arribada a la cort de Jane Seymour, la tercera esposa d'Enric VIII, Maria va recuperar el seu estatus. A més, el naixement de l'hereu d'Enric VIII, el malaltís Eduard, va fer que Maria tornés a estar en la línia de successió. Això sí, després de jurar les noves lleis religioses que havia promulgat el seu pare.
Maria es converteix en reina d'Anglaterra
Així, a la mort d'Eduard VI l'any 1553, Maria Tudor es va convertir en Maria I d'Anglaterra i va ser coronada a l'abadia de Westminster l'1 d'octubre d'aquell mateix any. En aquell moment, Maria comptava amb el suport del poble. Era una reina estimada, però això va canviar ben aviat, ja que tenia un únic propòsit: fer que Anglaterra tornés a ser catòlica. I com ho volia aconseguir? Eliminant tot allò que representava el protestantisme i a tots aquells que el professaven. En cinc anys de regnat, va empresonar, torturar i executar els opositors a la fe catòlica: 273 persones van morir a la foguera. No els donava dret a rèplica, només eren empresonats i executats, i a tots se'ls acusava del mateix: heretgia. Per això, amb poc temps, va passar de ser Maria I d'Anglaterra a ser Maria 'la Sanguinària'.
La llegenda negra: Maria es converteix en la 'Bloody Mary'
Quan va morir, als 42 anys, la seva germanastra Elisabet I va arribar al tron, restaurant l'església anglicana. La historiografia anglicana va voler crear una 'llegenda negra' després de la seva mort, tot presentant-la com una reina sanguinària (com la 'Bloody Mary'), una imatge que es basava en la repressió que havia exercit en els seus opositors i en el seu casament amb el futur Felip II (eren cosins segons). Aquesta consideració va canviar amb el temps, ja que avui dia els historiadors anglesos accepten que el malnom no li fa justícia, perquè Maria I va ser bastant menys repressora que el seu pare. Potser caldria crear el còctel Bloody Henry?
Per cert, si sou uns cuinetes i voleu portar al plat un Bloody Mary, us recomanem dues receptes: un Bloody Mary de fruites vermelles i un tataki de tonyina amb Bloody Mary tebi.
Comentaris