Preguntes i respostes

Per què les persones enganyades són cornudes?

T'expliquem d'on prové l'expressió 'portar les banyes'

Roger Costa
23 de febrer de 2012
D'on ve l'expressió 'portar les banyes'?
D'on ve l'expressió 'portar les banyes'?Thinkstock

Per explicar el perquè d'aquest apel·latiu recorrerem una vegada més a la magnífica Enciclopèdia de la fantasia popular catalana de Joan Soler Amigó, segons la qual aquesta expressió derivaria del caràcter desfavorable de les banyes com a símbol de castració, sacrifici, patiment, treball pacient..., sota el jou.

Aquest autor explica també que els banyuts, tal com recull el Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans, també són coneguts en la nostra llengua com a cornells, mentre que cornella, contràriament, s'atribueix a la dona adúltera i no a l'enganyada, com caldria esperar. Afegirem que antigament es feia servir més el substantiu cuguç o l'adjectiu cuguçós.

La xafarderia i el geni populars han fet florir tota mena de dites, cançons i fins i tot balls relacionats amb els cornuts. Abans es creia que als marits amb muller infidel per Sant Jordi els començaven a créixer físicament les banyes. Es deia: "Sant Jordi ha vingut i els arbres floreixen, i als pobres cornuts les banyes els creixen!". Altres refranys entorn dels cornuts diuen: "no és tot u portar banyes o fer-les dur", o bé: "no és tot el mateix, dur banyes o agafar peix".


El ball dels cornuts
També és ja una frase feta —i una realitat, cal dir-ho— l'afirmació que "el cornut és el darrer que ho sap". Diverses cançons recullen així mateix la figura del cornut: "...el pare sempre em deia cornut que le'n facés. / —Ai, pare, lo meu pare!, ja fa molt temps que n'és; / porta set pams de banyes i algunes xiques més; / quan passa per les portes ja hi passa de través..." Hi ha també, com hem assenyalat, un ball dels cornuts. Aquest ball joc consisteix en un rotlle format per parelles, obert a nous participants, però sempre amb un home de més; al final de cada tornada els homes s'abracen amb les dones i l'escadusser queda cornut i, com també diu la dita, ha de pagar el beure.

També dins d'aquest tema, exposarem l'esquema d'una moderna llegenda urbana o rumor que s'ha fet córrer sobre un suposat banyut: un nen es queda mirant un senyor en una reunió d'amics fins que aquest li pregunta ben amablement a què es deu tanta observació curiosa. La resposta del nen, franca i clara, sempre fa més o menys així: "el miro perquè la mare sempre diu que vostè porta banyes, però jo, no li'n veig cap!".

Apuntarem, finalment, que els cornuts tenen fins i tot patró, sant Corneli, tot i que sentireu poca gent que els feliciti pel sant…

Subscriu-t'hi

Portada Sàpiens 196

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

Comentaris

Portada Sàpiens 196

Mandela guerriller

Els primers anys del jove que va canviar Sud-àfrica

1 any de SÀPIENS + l'Atles Català DE REGAL per 24,90 €

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família.
Ja som més de 22.000

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Més informació Accepto