Subscriu-t'hi
Preguntes i respostes

Per què mengem bacallà per Quaresma?

Us expliquem per què aquest peix vingut del nord va ser ben acollit per l'ideari catòlic

Núria Gómez i Alcalà i Oriol Martínez i Peiruza
Bacallà salat
Bacallà salat Thinkstock

Del segle XVII en endavant, les relacions comercials dels catalans amb els mercaders del nord d'Europa es van intensificar. D'aquests n'obtenien productes com teixits, cereals i peix (arengada i bacallà), a canvi de vi i aiguardent. Com sabem, per motius culturals i religiosos, tradicionalment els catòlics no poden menjar carn durant els quaranta dies que dura la Quaresma, raó per la qual el bacallà, sobretot en època moderna, va guanyar pes durant aquest període per substituir la carn.

I va ser tot un èxit, per dos motius. En primer lloc, el bacallà va ser ben acollit per l'ideari catòlic. I, en segon lloc, juntament amb les arengades, era dels pocs peixos que podien arribar en bones condicions des del mar del Nord (en estar salat o assecat) i a baix cost (gràcies als grans vaixells anglesos i holandesos) fins a l'interior català. Era un subministrament innovador i que resistia els llargs viatges, cosa que amb qualsevol altre peix o carn no es podia fer. A més, era proteïna que arribava del mar i no de la terra; per tant, no competia amb l'agricultura del Principat.

És per això que avui dia a l'interior de Catalunya els plats típics amb peix són principalment de bacallà: bacallà amb samfaina, bacallà a la llauna, esqueixada de bacallà...

Subscriu-t'hi

Portada del número 222 de SÀPIENS (setembre 2020)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

Comentaris

Portada del número 222 de SÀPIENS (setembre 2020)

Manuel Desvalls. L'últim resistent del 1714

Celebrem l'11 de setembre endinsant-nos en la història dels germans Antoni i Manuel Desvalls

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web. Més informació Accepto