QUIN VA SER L'EQUIP DEL RÈGIM?
El SÀPIENS que Florentino no vol que llegeixis
El SÀPIENS que Florentino no vol que llegeixis
Preguntes i respostes

Quant de temps va estar la catedral de Barcelona sense façana?

Tot i acabar-se les obres de l'edifici en tan sols 150 anys, no va construir-s'hi un frontó fins quatre segles després

Joan Morales
La catedral de Barcelona
La catedral de Barcelona Getty Images

Les obres de l'actual catedral gòtica de Barcelona es van iniciar l'1 de maig del 1298 (durant el pontificat del bisbe Bernat Pelegrí i el regnat de Jaume II) sobre els fonaments de l'antiga basílica romànica del segle XI. Va ser pràcticament enllestida en 150 anys. Tot, menys la façana. De fet, el 1408, l'arquitecte normand Carles Galtés de Ruan (conegut com a mestre Carlí) en va fer un projecte amb més de 100 figures que mai no es va dur a terme. L'aspecte de la façana, presidida per un gran mur, es va mantenir inacabat fins a les acaballes del segle XIX.

En el context de la Renaixença, amb l'aparició d'una burgesia industrial i urbana delerosa de contribuir al mecenatge, la possibilitat de sufragar la construcció de la façana de la catedral va despertar l'interès de l'empresari Manuel Girona. Així, després de gairebé cinc segles de parèntesi, l'arquitecte Josep O. Mestres va projectar i construir la façana que coneixen avui, finalitzada el 1913.

Cultura nacional
La cultura dominada per l'historicisme que caracteritzà l'època del tombant segle XIX-XX, i que pretenia beure d'arrels nacionals i romàntiques, va condicionar l'estil neogòtic de la nova façana. Tanmateix, lluny de perjudicar-ne el conjunt, la barreja de models que presenta la catedral actual és un motiu d'interès per la seva singularitat. La façana actual de la Seu no segueix els patrons del gòtic català, sinó que s'hi van introduir elements forans més pròxims als cànons del centre i nord d'Europa que s'afegien als ja existents. La façana del segle XX va ser adossada al mur gòtic original amb unes gafes de ferro respectant alguns dels finestrals existents. Però l'oxidació de les subjeccions començaren a esberlar la pedra.

Subscriu-t'hi

Portada del número 255 de SÀPIENS (juny 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

Comentaris

Portada del número 255 de SÀPIENS (juny 2023)

El règim contra el Barça

La revista que Florentino no vol que llegeixis

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto