S'HO MEREIXEN
Elles també haurien de tenir un carrer. Envia la teva proposta
Elles també haurien de tenir un carrer
Preguntes i respostes

Què es va repartir al tractat de Tordesillas?

El 7 de juny del 1499, els Reis Catòlics i Joan I de Portugal van ubicar el límit de les seves expansions territorials en un meridià situat 270 llegües a l’oest de les Açores

Agustí Alcoberro
Pàgina del tractat de Tordesillas
Pàgina del tractat de Tordesillas

L'arribada de Cristòfor Colom a les Antilles, el 1492, va encetar un important problema diplomàtic amb Portugal. Els mariners lusitans havien obert la via oriental d’accés a les Índies el 1488, quan Bartolomeu Dias va superar el cap de Bona Esperança, a l’extrem sud d’Àfrica. Se suposava, doncs, que els mariners hispànics i lusitans tard o d’hora toparien, ja que es creia que es trobaven en una mateixa regió (l’Extrem Orient descrit per Marco Polo), a la qual havien accedit des de rutes contràries. Ja el maig del 1493, Ferran el Catòlic va obtenir del papa Alexandre VI (el valencià Roderic de Borja) la butlla 'Inter coetera', que concedia a Castella els territoris conquerits, i els comminava a respectar els drets adquirits dels portuguesos.

Sobre aquesta base, el tractat de Tordesillas, signat el 7 de juny del 1499 pels Reis Catòlics i Joan I de Portugal, ubicà el límit d’ambdues expansions en un meridià situat 270 llegües a l’oest de les Açores. Les repercussions tècniques del tractat van ser menors. En aquell moment es desconeixia l’existència del continent americà i s’utilitzaven uns càlculs del perímetre de la Terra molt inferiors als reals. A més, era gairebé impossible determinar la longitud d’un punt, a diferència del que s’esdevenia amb la latitud, ja que s’utilitzava la brúixola. Per si de cas, però, els portuguesos van desembarcar al Brasil l’any 1500.

Subscriu-t'hi

Portada número 252 de SÀPIENS (març 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

Comentaris

Portada número 252 de SÀPIENS (març 2023)

El Noi del Sucre

100 anys de l'assassinat de Salvador Seguí, el gran líder del sindicalisme català

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto