Preguntes i respostes

Què menjaven els primers 'Homo sapiens'?

La dieta dels nostres avantpassats era molt variada, amb aliments que es consumien crus o cuits a la foguera

Eudald Carbonell
30 de novembre de 2016
Homo Sàpiens
Homo Sàpiens Wikimedia Commons

La nostra espècie existeix des de fa 200.000 mil anys. Si parlem de la seva alimentació, hem de tenir en compte que hi ha dos gran períodes a la nostra història: el Paleolític, des de fa 2'8 milions d'anys fins fa 10.000 anys, i l'Holocè, des de llavors fins a l'actualitat.

Els primers 'Homo sapiens' eren omnívors i s'alimentaven de la cacera d'animals salvatges (cavalls, bòvids, cèrvids, caprins, conills, etc) i de les plantes que recol·lectaven (fruita, tubercles, fruits del bosc, flors). En tot plegat hi tenia un gran protagonisme la tecnologia: les eines desenvolupades pels homínids, tant de pedra com de fusta, els van permetre ampliar la dieta més enllà de la fruita i les fulles que nodrien els simis a partir dels quals vam evolucionar. El foc es coneix per part del nostre gènere des de fa un milió d'anys i se socialitza de forma generalitzada en fa 300.000. Per tant, aquests aliments es podien consumir crus o cuinats. En permetre l'alteració química dels aliments, el foc en va facilitar la digestió, va eliminar algunes toxicitats i va ampliar exponencialment l'espectre de consum.

Amb l'arribada del neolític es va produir un salt alimentari molt important, amb la incorporació de la carn i la llet d'animals domesticats, i amb la introducció del cultiu de conreus que van propiciar l'aparició de nous productes com el pa i l'oli, i begudes com el vi i la cervesa.

Subscriu-t'hi

Portada SÀPIENS 207 (juny 2019)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

Comentaris

Portada SÀPIENS 207 (juny 2019)

65.590! Els consells de guerra franquistes a Catalunya

A partir de la història de l'alcalde republicà de Badalona, Frederic Xifré, reconstruïm l'ambient repressiu que els colpistes van instal·lar al nostre país el 1939

1 any de SÀPIENS per només 19,90€ 19,90 €

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família.
Ja som més de 22.000

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Més informació Accepto