Què menjaven els primers 'Homo sapiens'?
La dieta dels nostres avantpassats era molt variada, amb aliments que es consumien crus o cuits a la foguera

La nostra espècie existeix des de fa 200.000 mil anys. Si parlem de la seva alimentació, hem de tenir en compte que hi ha dos gran períodes a la nostra història: el Paleolític, des de fa 2'8 milions d'anys fins fa 10.000 anys, i l'Holocè, des de llavors fins a l'actualitat.
Els primers 'Homo sapiens' eren omnívors i s'alimentaven de la cacera d'animals salvatges (cavalls, bòvids, cèrvids, caprins, conills, etc) i de les plantes que recol·lectaven (fruita, tubercles, fruits del bosc, flors). En tot plegat hi tenia un gran protagonisme la tecnologia: les eines desenvolupades pels homínids, tant de pedra com de fusta, els van permetre ampliar la dieta més enllà de la fruita i les fulles que nodrien els simis a partir dels quals vam evolucionar. El foc es coneix per part del nostre gènere des de fa un milió d'anys i se socialitza de forma generalitzada en fa 300.000. Per tant, aquests aliments es podien consumir crus o cuinats. En permetre l'alteració química dels aliments, el foc en va facilitar la digestió, va eliminar algunes toxicitats i va ampliar exponencialment l'espectre de consum.
Amb l'arribada del neolític es va produir un salt alimentari molt important, amb la incorporació de la carn i la llet d'animals domesticats, i amb la introducció del cultiu de conreus que van propiciar l'aparició de nous productes com el pa i l'oli, i begudes com el vi i la cervesa.
Comentaris