Preguntes i respostes

Què va descobrir Darwin durant el viatge amb el 'Beagle'?

El naturalista va passar cinc anys de viatge i tota una vida per extreure'n conclusions

24 de novembre de 2017
1 El canvi d'altitud relativa entre la terra i el mar
Retrat de Charles Darwin
Retrat de Charles Darwin

Als Andes, Darwin va descobrir com a dalt de tot de les muntanyes hi havia arbres fossilitzats que havien estat en contacte amb el mar i, gràcies a un terratrèmol, el capità FitzRoy li va fer notar els canvis d'altitud relativa entre la terra i el mar. Darwin es va adonar que la teoria acabada de publicar per Charles Lyell (que el paisatge no canviava només a base de cataclismes, sinó a partir de canvis graduals al llarg de mil·lennis) encaixava perfectament amb allò que veia.

2 La 'inexplicable' presència dels esculls de corall
El 'Beagle', el vaixell amb què Darwin va fer els seus viatges
El 'Beagle', el vaixell amb què Darwin va fer els seus viatges

A bord del ‘Beagle', Darwin va prendre consciència dels perills que representaven per als vaixells els esculls de corall. Darwin meditava sobre la seva presència ‘inexplicable', atès que els coralls no sobreviuen a més de 60 metres de profunditat. Finalment va concloure que aquells esculls s'havien format al voltant d'illes, que amb els pas de mil·lennis haurien quedat submergides. Aquesta va ser la primera teoria que va cridar l'atenció dels científics reputats i gràcies a la qual, en tornar del viatge, Darwin ja s'havia fet un nom en els cercles d'investigació londinencs.

3 Similituds entre fòssils extingits i animals vius
Mapa del viatge del Beagle
Mapa del viatge del Beagle

Durant el viatge, Darwin també va quedar fascinat per les similituds entre fòssils extingits de la Terra des de feia mil·lennis i espècies vives actuals. Això li va fer prendre consciència de les dificultats de distingir entre el que eren diverses varietats d'una mateixa espècie i el que eren espècies clarament diferents.

4 La 'selecció natural' en un bec
Diferents exemplars d'au analitzats per Darwin a les illes Galàpagos
Diferents exemplars d'au analitzats per Darwin a les illes Galàpagos

A les illes Galàpagos, Darwin va compilar nombrosos exemplars d'aus. Inspirat per l'obra de Thomas Malthus ‘Assaig sobre el principi de la població', Darwin es va adonar que totes les espècies, fossin plantes o animals, podien adaptar-se amb molta precisió a l'entorn on vivien a través del procés de la ‘selecció natural', segons el qual tota característica que aparegués en un individu i l'ajudés a sobreviure es transmetia genèticament als seus fills.

Ho demostraven els becs diferents de les diverses varietats de pinsans, adaptats als aliments que trobaven en cada illa. Amb tot, Darwin no es va adonar de tot plegat fins que va tornar a Anglaterra i va parlar amb l'ornitòleg John Gould.

Subscriu-t'hi

Portada 194

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

Comentaris

Portada 194

1968: quan la guerra del Vietnam va sacsejar el món

Ens endinsem en les mobilitzacions estudiantils de caràcter global contra el conflicte que van donar peu a l'eclosió de moviments com l'ecologisme o el feminisme

1 any de SÀPIENS + l'Atles Català DE REGAL per 24,90 €

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família.
Ja som més de 22.000

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació Accepto