QUIN VA SER L'EQUIP DEL RÈGIM?
El SÀPIENS que Florentino no vol que llegeixis
El SÀPIENS que Florentino no vol que llegeixis
Preguntes i respostes

Què va passar amb l'or de Moscou?

La històrica expressió té un sentit doble: uns la relacionen amb la tensió comunista, i altres amb la Guerra Civil Espanyola

Josep M. Solé i Sabaté
Seu del Banc d'Espanya on es custodiaven les reserves d'or fins al 1936
Seu del Banc d'Espanya on es custodiaven les reserves d'or fins al 1936 Wikimedia Commons

Aquesta expressió, tan coneguda a la nostra història, té un sentit doble. L'un té l'origen en l'acusació que hom feia al llarg dels anys trenta en contra dels partits comunistes i sindicats de tot el món de rebre diners directament de Moscou per ordre de Stalin, amb l'objectiu de finançar les seves activitats i per frenar les crítiques trotskistes de manca de compromís cap a la Revolució mundial.

Ajuda en armament
L'altre cal situar-lo en l'esclat de la Guerra Civil Espanyola. El difícil equilibri del Front Popular francès i la política de no intervenció del govern anglès va deixar la República sense poder-se armar lliurement. A l'ajut feixista italià i alemany que rebien els militars sublevats espanyols, l'URSS hi respongué amb una intervenció cada cop més activa: des de l'establiment de relacions diplomàtiques fins a l'impuls per a l'organització de les Brigades Internacionals. 

Finalment, per fer front a la compra d'armament i queviures es van traslladar 510 tones d'or procedents de la cambra cuirassada del Banc d'Espanya a bord de quatre vaixells soviètics fins a Moscou, l'octubre del 1936. Hi ha hagut grans controvèrsies sobre la raó del traspàs d'aquests fons que anaren a Moscou, des del perill militar per l'avanç franquista cap a Madrid fins al perill revolucionari anarquista. L'or, però, no va ser suficient per pagar tota l'ajuda soviètica, tant en armament com en queviures, que va rebre el govern de la República.

Subscriu-t'hi

Portada del número 255 de SÀPIENS (juny 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

Comentaris

Portada del número 255 de SÀPIENS (juny 2023)

El règim contra el Barça

La revista que Florentino no vol que llegeixis

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto