QUIN VA SER L'EQUIP DEL RÈGIM?
El SÀPIENS que Florentino no vol que llegeixis
El SÀPIENS que Florentino no vol que llegeixis
Preguntes i respostes

Què va suposar el naixement de Louise Joy Brown, la primera 'nena proveta' del món?

El debat ètic sobre l’impacte de la fecundació 'in vitro' no ha deixat d'evolucionar des del 1978

El naixement de Louise Joy Brown va ser portada en diversos mitjans internacionals
El naixement de Louise Joy Brown va ser portada en diversos mitjans internacionals

A les 23.47 h del dia 25 de juliol del 1978 naixia al Regne Unit, i en perfecte estat de salut, Louise Joy Brown, la primera 'nena proveta' del món. L’èxit d'aquest nou sistema de reproducció anomenat 'in vitro' (en vidre), dut a terme pel ginecòleg Patrick Steptoe i el seu equip de l’Hospital General d’Oldman, i el fisiòleg Robert Edwards, de la Universitat de Cambridge, va donar la volta al món i de seguida s’endegà un debat sobre l’impacte que podia tenir en el futur una tècnica que a molts els va recordar les previsions d’'Un món feliç', d’Aldous Huxley. Vint anys després, centenars de milers de nens van ser fecundats amb aquest sistema a tot el món.

Debat ètic i legislació

El cas de la Louise va tenir especial incidència en el camp de la legislació, ja que la presència de donants d’òvuls i esperma va obligar a anar adaptant articles del dret de família i aspectes que feien referència a l’estatus dels embrions. El 7 de setembre del 1979, el programa televisiu 'The Phil Donahue Show' va exhibir Louise Brown, a punt de fer 14 mesos, acompanyada del Dr. Pierre Soupart, que, tot i que no va participar en la fecundació de Brown, va ser el primer científic nord-americà que va fertilitzar òvuls humans fora del cos. En aquesta entrevista, el doctor va pronosticar que “quan la Louise tingui quinze anys, hi haurà tants nens com ella que deixarà de ser un fet remarcable”. El metge la va encertar a mitges, ja que si bé la fecundació 'in vitro' no és un tractament gens rar, tampoc no és tan massiu com preveia. 

Pel que fa al debat ètic, tampoc no ha deixat d’evolucionar, sobretot pel que fa a la manipulació genètica. Actualment ja va des de la tria del sexe fins a la clonació per raons terapèutiques. Pel que fa a Louise Brown, l'any 2006 va ser mare del seu primer fill, concebut de manera natural.

Subscriu-t'hi

Portada del número 255 de SÀPIENS (juny 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

Comentaris

Portada del número 255 de SÀPIENS (juny 2023)

El règim contra el Barça

La revista que Florentino no vol que llegeixis

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto