Preguntes i respostes

Qui eren "els violetes" de la Model?

La repressió franquista va comportar l'empresonament de milers d'homosexuals i transsexuals, que patien tota mena de vexacions

Arnau Cònsul
1 de novembre de 2017

Amb motiu del tancament de la presó Model, iniciem una sèrie d'articles explicant la història de 13 dels seus presos més destacats. Si en voleu saber més, podeu visitar l'exposició 'La Model en parla: 113 anys, 13 històries'.

1 Els gais: "vagos y maleantes" per al franquisme
José Ocaña
José OcañaWikimedia Commons

La criminalització dels gais no va arribar fins al segle XX; durant la dictadura de Primo de Rivera, els considerats "actes contraris a l'honor per persones del mateix sexe" eren multats econòmicament i les persones eren inhabilitades per ocupar càrrecs públics.

"Maleantes" i delinqüents aberrants
El franquisme va apujar la pena quan, l'any 1954, va incloure els "invertits" en la nova 'Ley de vagos y maleantes', catalogant-los de delinqüents aberrants, proxenetes, malalts mentals o explotadors de menors d'edat. Amb la llei a la mà, va començar la recerca i captura (en urinaris públics, parcs, descampats, bars d'ambient...) i l'internament dels acusats en centres de reeducació o colònies agrícoles de treballs forçats, on eren obligats a treballar en condicions infrahumanes. Les pallisses hi eren habituals.

2 La Model, plena d'homosexuals

A la presó Model també n'hi van anar a parar uns quants, si bé quan veritablement va omplir-se d'homosexuals va ser als anys 70, quan va entrar en vigor la 'Ley de peligrosidad y rehabilitación social', que va estar en vigor fins al 1979 i que va dur unes 1.000 persones a la setena galeria del centre, una dependència més petita que la resta i que, inicialment, havia estat la presó de dones. Els que hi entraven, coneguts com "els violetes", patien tota mena de vexacions per part d'altres reclusos i eren obligats a prostituir-se per part de proxenetes: hi ha testimonis que asseguren que la Model ha funcionat com a prostíbul encobert.

3 L'incident del Cafè de l'Òpera
Nazario Luque
Nazario LuqueWikimedia Commons

El dibuixant de còmic Nazario Luque i l'artista José Pérez Ocaña van ingressar-hi el juliol del 1978, quan la policia va detenir-los "por cantar y mariconear" al Cafè de l'Òpera. Els presents van reaccionar-hi llançant cadires contra els agents i, després, cridant "¡Libertad Ocaña y Nazario!" davant la comissaria de la plaça Bonsuccés, on van rebre de valent. Hi van coincidir amb membres d'Els Joglars, condemnats per consell de guerra a causa de l'obra 'La Torna', i amb alguns transsexuals com Silvia Reyes, una transsexual que hi duia tres anys, i una tal Esther.

Subscriu-t'hi

Portada SÀPIENS 195

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

Comentaris

Portada SÀPIENS 195

Catalunya contra la Inquisició

Quan els catalans van dir 'no' al tribunal dels Reis Catòlics

1 any de SÀPIENS + l'Atles Català DE REGAL per 24,90 €

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família.
Ja som més de 22.000

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Més informació Accepto