Preguntes i respostes

Qui eren "els violetes" de la Model?

La repressió franquista va comportar l'empresonament de milers d'homosexuals i transsexuals, que patien tota mena de vexacions

Arnau Cònsul
1 de novembre de 2017
1 Els gais: "vagos y maleantes" per al franquisme
José Ocaña
José Ocaña Wikimedia Commons

La criminalització dels gais no va arribar fins al segle XX; durant la dictadura de Primo de Rivera, els considerats "actes contraris a l'honor per persones del mateix sexe" eren multats econòmicament i les persones eren inhabilitades per ocupar càrrecs públics.

"Maleantes" i delinqüents aberrants
El franquisme va apujar la pena quan, l'any 1954, va incloure els "invertits" en la nova 'Ley de vagos y maleantes', catalogant-los de delinqüents aberrants, proxenetes, malalts mentals o explotadors de menors d'edat. Amb la llei a la mà, va començar la recerca i captura (en urinaris públics, parcs, descampats, bars d'ambient...) i l'internament dels acusats en centres de reeducació o colònies agrícoles de treballs forçats, on eren obligats a treballar en condicions infrahumanes. Les pallisses hi eren habituals.

2 La Model, plena d'homosexuals

A la presó Model també n'hi van anar a parar uns quants, si bé quan veritablement va omplir-se d'homosexuals va ser als anys 70, quan va entrar en vigor la 'Ley de peligrosidad y rehabilitación social', que va estar en vigor fins al 1979 i que va dur unes 1.000 persones a la setena galeria del centre, una dependència més petita que la resta i que, inicialment, havia estat la presó de dones. Els que hi entraven, coneguts com "els violetes", patien tota mena de vexacions per part d'altres reclusos i eren obligats a prostituir-se per part de proxenetes: hi ha testimonis que asseguren que la Model ha funcionat com a prostíbul encobert.

3 L'incident del Cafè de l'Òpera
Nazario Luque
Nazario Luque Wikimedia Commons

El dibuixant de còmic Nazario Luque i l'artista José Pérez Ocaña van ingressar-hi el juliol del 1978, quan la policia va detenir-los "por cantar y mariconear" al Cafè de l'Òpera. Els presents van reaccionar-hi llançant cadires contra els agents i, després, cridant "¡Libertad Ocaña y Nazario!" davant la comissaria de la plaça Bonsuccés, on van rebre de valent. Hi van coincidir amb membres d'Els Joglars, condemnats per consell de guerra a causa de l'obra 'La Torna', i amb alguns transsexuals com Silvia Reyes, una transsexual que hi duia tres anys, i una tal Esther.

Subscriu-t'hi

Portada del número 206 del SÀPIENS (maig 2019)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

Comentaris

Portada del número 206 del SÀPIENS (maig 2019)

El retorn dels Urgell: la restitució del panteó comtal

Gràcies a un projecte museístic pioner en 3D, els sepulcres d’aquesta noble nissaga tornaran des de Nova York al monestir de les Avellanes

1 any de SÀPIENS per només 19,90€ 19,90 €

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família.
Ja som més de 22.000

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Més informació Accepto