QUIN VA SER L'EQUIP DEL RÈGIM?
El SÀPIENS que Florentino no vol que llegeixis
El SÀPIENS que Florentino no vol que llegeixis
Preguntes i respostes

Qui va convertir el llatí en la llengua del pensament?

Marc Tul·li Ciceró va canviar la política per l'escriptura i per la traducció al llatí del corpus filosòfic grec

Àlex Novials
Estàtua de Ciceró davant l'antic Palau de la Justícia a Roma (segle XIX)
Estàtua de Ciceró davant l'antic Palau de la Justícia a Roma (segle XIX) Getty Images

Marc Tul·li Ciceró va néixer el 106 aC a Arpino (Itàlia), en una família de nobles rurals. De ben jove el van enviar a Roma, on va rebre una excel·lent educació per convertir-lo en advocat i polític. Era un estudiant brillant: de seguida va fer carrera i amb 42 anys va arribar a cònsol, la màxima autoritat del govern de la República. Els seus enemics van aconseguir enviar-lo a l'exili un temps, però va retornar poc després envoltat d'honors. Malgrat que durant la guerra civil va donar suport a Pompeu, el rival perdedor, Cèsar li perdonà la vida pel seu prestigi com a intel·lectual.

Des d'aleshores fins que va morir, amb 63 anys, va abandonar la política i es va dedicar només a escriure i a traduir al llatí el corpus filosòfic grec. El seu pensament, precisament, és una reunió eclèctica de nocions de diverses escoles gregues. Hi destaquen l'escepticisme en allò relatiu a la teoria del coneixement, i l'estoïcisme pel que fa als afers morals. Autor prolífic, el vocabulari filosòfic que va encunyar en les seves obres i traduccions va convertir el llatí en la llengua del pensament fins ben entrada l'època moderna.

Subscriu-t'hi

Portada del número 255 de SÀPIENS (juny 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

Comentaris

Portada del número 255 de SÀPIENS (juny 2023)

El règim contra el Barça

La revista que Florentino no vol que llegeixis

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto