OFERTA ESPECIAL -45%
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Preguntes i respostes

Qui va plantar-se 12 hores cada dia durant un any i mig davant de la Model?

El 24 de desembre de 1975, Lluís Maria Xirinacs va començar la seva lluita per alliberar els presos polítics de la dictadura

Arnau Cònsul
1 Un dels 113 detinguts a la parròquia de Santa Maria Mitjancera
Lluís Maria Xirinacs
Lluís Maria Xirinacs Pep Parer

Fill d'una família burgesa i de profundes conviccions cristianes, va ser ordenat sacerdot el 1955, però aviat va prendre consciència de la necessitat de denunciar el règim franquista i el suport que li donava l'Església.

Prenent com a model la lluita pacífica de Gandhi, es va enfrontar amb el poder, fos militar o eclesiàstic, amb accions que incomodaven els seus superiors, els bisbes de Solsona i Vic, que van expulsar-lo de les seves diòcesis per destinar-lo a pobles allunyats de tot, com ara Sant Jaume de Frontanyà, on, als anys 60, no arribava cap carretera. Va prendre part a la Caputxinada (març del 1966), a la trobada d'intel·lectuals a Montserrat promoguda per l'Assemblea de Catalunya (desembre del 1970) i va ser detingut el 1973 en la batuda policial a la parròquia de Santa Maria Mitjancera, juntament amb 112 persones més.

2 Una vida de lluita constant
Lluís Maria Xirinacs
Lluís Maria Xirinacs

Les accions que li van valdre el reconeixement mundial van ser les nombroses vagues de fam que va iniciar per aconseguir la separació de l'Església i l'Estat, per enaltir l'esperit de lluita a favor de les llibertats essencials dels homes, per demanar l'amnistia dels 113...

Però la seva acció més recordada, sens dubte, va començar-la el 24 de desembre del 1975: es va plantar durant un any i mig, cada dia, durant 12 hores, davant les portes de la Model; no se'n mouria fins que tots els presos polítics d'una dictadura que acabava de caure fossin alliberats. Tot plegat va fer que 300 professors universitaris demanessin que se li concedís el premi Nobel de la Pau i que rebés nombrosos homenatges i premis honorífics en vida.

Però Lluís Maria Xirinacs mai no en va tenir prou i va seguir lluitant pels drets del poble català fins al final dels seus dies: primer com a senador, elegit amb 549.013 vots (presentant-se com a candidat independent!); més endavant, escrivint articles i llibres, pronunciant discursos abrandats i protagonitzant una altra plantada, a la plaça de Sant Jaume, reivindicant la creació d'una assemblea a favor de la independència dels Països Catalans. Era l'any 2000. Visionari i avançat al seu temps, Xirinacs va retirar-se per morir l'agost del 2007.

Subscriu-t'hi

Portada del número 258 de SÀPIENS (setembre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

SUBSCRIU-T'HI​

Comentaris

Portada del número 258 de SÀPIENS (setembre 2023)

Anatomia d'un cop d'estat

Per què va triomfar l'alçament de Miguel Primo de Rivera?

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto