OFERTA ESPECIAL -45%
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Preguntes i respostes

Qui va ser el primer a articular un discurs en defensa de la llengua catalana?

Joaquim Rubió i Ors va escriure un manifest de tarannà romàntic a favor del català l'any 1841

Jordi Mata
Retrat il·lustrat de Joaquim Rubió i Ors
Retrat il·lustrat de Joaquim Rubió i Ors Wikimedia Commons

El 24 d’agost del 1833, en el número 68 d’'El Vapor', periòdic en castellà editat a Barcelona, va aparèixer un poema en català titulat 'La Pàtria', escrit pel polític i economista Bonaventura Carles Aribau, que amb el temps seria conegut amb el nom d’'Oda a la Pàtria' i que s’ha considerat el punt d’arrencada d’un moviment, la Renaixença, que va tenir la voluntat de recuperar el català com a llengua literària i de cultura. Tot i això, caldria esperar a l'any 1841 quan Joaquim Rubió i Ors, conegut pel pseudònim de 'Lo Gayter del Llobregat', va recollir en un volum els versos que havia anat publicant al 'Diari de Barcelona' i va prologar-los amb un manifest de tarannà romàntic a favor del català. Exposava que, atesa la impossibilitat de la independència política, s’havia de recuperar la identitat cultural i dignificar la llengua, i que una via per fer-ho era la poesia trobadoresca, vinculada a un passat medieval gloriós i conreada en els Jocs Florals. Era el primer discurs en defensa de la llengua catalana. 

Sense conflicte
Les propostes de Rubió, que advocaven per recuperar amb intencions literàries la llengua dels avantpassats, però, no significaven d’inici un enfrontament amb el centralisme institucionalitzat ni representaven cap amenaça de ruptura amb l’ordre establert. La restauració dels Jocs Florals, ja reclamats per Rubió i Ors en aquell primer discurs, es va produir finalment l'any 1859, sota la protecció de l’Ajuntament de Barcelona.

Subscriu-t'hi

Portada del número 259 de SÀPIENS (octubre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

SUBSCRIU-T'HI​​​​​​​

Comentaris

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Portada del número 259 de SÀPIENS (octubre 2023)

Els catalans de Felip V

Descobrim qui van ser els homes de negocis més importants de la Catalunya borbònica

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto