Preguntes i respostes

Quin és l'origen de les crispetes?

La història de la menja està lligada al continent americà

Roger Costa
20 de maig de 2014
Crispetes
CrispetesThinkstock

L'evidència més antiga de l'existència de grans de blat de moro esclatat o crispetes es va trobar el 1948 en una cova de Nou Mèxic, on de 299 nuclis de panotxa que s'hi van trobar, sis estaven "esclatats" totalment o en part. Tenien 2.400 anys d'antiguitat. Tot i que posteriorment s'ha qüestionat si aquells grans s'havien fet esclatar intencionadament, el que és clar és que la història de les crispetes –o rosetes, o borles, o bufes, entre altres noms que reben en català– està íntimament lligada a Amèrica. Bernardino Sahagún, pels volts del 1580, ja explicava que els tlalocs (membres d'una tribu asteca) "escampaven grans de blat de moro torrat com si fossin calamarsa". Més clara sembla la referència de Juan de Torquemada, qui a la seva Monarquía indiana (1615) descrivia com durant una determinada festa asteca "en honor al déu de la guerra, les verges que servien al seu temple […] es posaven al cap, com flors de taronja, garlandes de blat de moro torrat, que anomenaven mumuchitl". No sembla, tanmateix, que les crispetes constituïssin una part important de la dieta dels amerindis. No fou fins al segle XIX, amb el desenvolupament del capitalisme als Estats Units, que aquesta menja va esdevenir producte de consum massiu.

Subscriu-t'hi

Portada Sàpiens 196

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

Comentaris

Portada Sàpiens 196

Mandela guerriller

Els primers anys del jove que va canviar Sud-àfrica

1 any de SÀPIENS + l'Atles Català DE REGAL per 24,90 €

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família.
Ja som més de 22.000

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Més informació Accepto