Preguntes i respostes

Quin és l'origen dels símbols que representen els sexes?

Les deïtats antigues, l'astrologia i, fins i tot, l'alquímia hi tenen molt a dir

Roger Costa
25 de febrer de 2014
Venus i Mart, de Botticelli
Venus i Mart, de Botticelli

Els símbols de masculí i femení que coneixem actualment estan relacionats amb les deïtats de l'antiguitat i, de retruc, amb l'astrologia i amb l'alquímia: el femení és el que representa Venus, i el masculí, el que identifica Mart.

El culte a una deessa de l'amor amb costums eròtics, com és Venus, és molt present en les civilitzacions antigues: Inanna en la mitologia sumèria, Ishtar en la mesopotàmica, Hathor en l'egípcia, Turan en l'etrusca, Afrodita en la grega... En el panteó romà, Venus significava la gràcia, la bellesa i el desig sensual, alhora que era considerada la guardiana de la fecunditat. En astrologia, ha estat considerat tradicionalment un planeta del tot femení: suau, maternal, inclinat a l'alegria i a la música, amant de l'harmonia i de la compassió. En l'horòscop és considerat un "benèfic menor", un benefactor que dóna ales a la fantasia i també a la força de l'amor. Per als alquimistes, Venus dominava el coure, i per aquest motiu comparteixen símbol: un cercle damunt d'una creu. El símbol és atribuït precisament als alquimistes, i representa l'esperit per damunt de la matèria, tot i que alguns hi veuen un mirall de mà propietat de la deessa.

Mart, per la seva banda, era originalment per als romans el déu de la fertilitat, la vegetació i els ramats; un déu molt neolític, val a dir-ho, que té el seu antecedent directe en Maris, venerat pels etruscs. També, i amb el pas del temps ho va ser cada cop més, era el déu de la guerra, símptoma de la identificació progressiva que es va donar amb el déu Ares (grec). Mart s'associava amb el planeta vermellós, generalment ben visible a ull nu, amb la força i, en general, amb tot allò que tradicionalment associem a l'àmbit masculí. Astrològicament regia qualitats com ara l'activitat, la voluntat, l'energia i la sexualitat agressiva. En alquímia, hom considerava que Mart dominava el ferro. El seu símbol, un cercle amb un pal inclinat 45º acabat amb una fletxa que en sobresurt, és una estilització d'un escut i una llança, elements amb què era representat, juntament amb una armadura i un elm.

Subscriu-t'hi

Portada 194

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

Comentaris

Portada 194

1968: quan la guerra del Vietnam va sacsejar el món

Ens endinsem en les mobilitzacions estudiantils de caràcter global contra el conflicte que van donar peu a l'eclosió de moviments com l'ecologisme o el feminisme

1 any de SÀPIENS + l'Atles Català DE REGAL per 24,90 €

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família.
Ja som més de 22.000

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació Accepto