OFERTA ESPECIAL -45%
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Preguntes i respostes

Quin és l'únic Caravaggio que hi ha a Catalunya?

El quadre ‘Sant Jeroni penitent' va captivar el pare Bonaventura Ubach, que el va adquirir per a l'abadia de Montserrat en una subhasta romana sense saber-ne l’autoria

Antoni Sella (text), Agustí Alcoberro (assessorament)
‘Sant Jeroni penitent' (1605-1606), l'obra de Caravaggio es troba al Museu de Montserrat
‘Sant Jeroni penitent' (1605-1606), l'obra de Caravaggio es troba al Museu de Montserrat Wikimedia Commons

El 'Sant Jeroni penitent' (1605-1606) de Montserrat és l’únic Caravaggio que hi ha a Catalunya. L’adquirí en una subhasta romana el pare Bonaventura Ubach, sense saber-ne l’autoria. Durant la Primera Guerra Mundial, el monjo benedictí era majordom de Sant Anselm, el monestir que l’orde manté a Roma, i tenia l’encàrrec de l’abat Antoni M. Marcet de localitzar quadres religiosos per a l’abadia catalana. Dom Bonaventura Ubach pagà prop de 65 lires per una obra que el captivà no solament per la factura, sinó també per la temàtica: Sant Jeroni és el patró de la Sagrada Escriptura, l’especialitat del monjo, que, amb el temps, creà el Museu Bíblic de Montserrat.

Una obra d’art per sorpresa

L’obra arribà a Montserrat el 1917 i, sense autor conegut, fou atribuïda a Josep Ribera, dit 'Lo Spagnoletto'. L’historiador de l’art Joan Ainaud de Lasarte el relacionà amb la descripció d’un Caravaggio sense localitzar que féu Roberto Longhi, el gran reivindicador del pintor al segle XX. Ainaud va fer que enviessin l’obra a Longhi i aquest no solament l’autentificà, sinó que la inclogué en la gran exposició sobre Caravaggio que es va celebrar a Milà el 1951 i que marcà l’entronització del pintor en la història contemporània de l’art. El Caravaggio del Museu de Montserrat és descrit en un inventari de la col·lecció Giustiniani de l’any 1638.

Subscriu-t'hi

Portada del número 259 de SÀPIENS (octubre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

SUBSCRIU-T'HI​​​​​​​

Comentaris

Portada del número 259 de SÀPIENS (octubre 2023)

Els catalans de Felip V

Descobrim qui van ser els homes de negocis més importants de la Catalunya borbònica

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto