S'HO MEREIXEN
Elles també haurien de tenir un carrer. Envia la teva proposta
Elles també haurien de tenir un carrer
Preguntes i respostes

Quina era la relació entre Erasme de Rotterdam i Martí Luter?

L'humanista i el teòleg van tenir una relació cordial, però Luter la va tensar

Joan Esculies
Retrat de Martí Luter
Retrat de Martí Luter Wikimedia Commons

L'humanista holandès Erasme (1466-1536) i el teòleg alemany Martí Luter (1483-1546) van tenir una relació cordial i d'admiració mútua. Luter, però, tensà la relació demanant a Erasme un suport que aquest no li podia donar.

La transformació de l'Església
Erasme viatjà per Europa estudiant i ensenyant teologia. Tot i no estar pròpiament contra l'Església, clamà que no permetia pensar en llibertat, i es mostrà a favor d'aclarir les seves doctrines, fet que li comportà una important oposició. La modernització dels textos sagrats i de la seva ensenyança esdevingué el seu "leitmotiv". Amb aquest objectiu publicà, entre d'altres, una edició grega del Nou Testament, l'any 1516.

El sacerdot Luter es mostrà ben aviat decebut amb determinades pràctiques de l'Església, com la recaptació de diners per mitjà de la venda d'indulgències. L'any 1522, traduí el Nou Testament a l'alemany, a partir de la traducció grega d'Erasme. I va assegurar que la seva lectura l'havia ajudat a iniciar la Reforma. A partir d'aquest moment, Erasme es trobà que l'Església i el papa, pels qui no tenia simpatia, li demanaven posicionar-se a favor del catolicisme, i Luter li exigí el mateix pel luteranisme. Erasme es mantingué fidel a la seva llibertat de pensament i es negà a prendre partit, després de llançar atacs contra els uns i els altres. Deu anys després de la seva mort, Luter finava també havent transformat l'Església.

Subscriu-t'hi

Portada número 252 de SÀPIENS (març 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

Comentaris

Portada número 252 de SÀPIENS (març 2023)

El Noi del Sucre

100 anys de l'assassinat de Salvador Seguí, el gran líder del sindicalisme català

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto