Quina va ser la batalla de tancs més gran de la història?
El juliol del 1943, Hitler va impulsar l''Operació Ciutadella' contra la ciutat russa de Kursk per recuperar la iniciativa perduda en la derrota a la batalla de Stalingrad i en l'atac a Moscou

Un empat tècnic. Així es podria definir la situació en el front de l’est a la primavera del 1943. Alemanya havia perdut pistonada en la derrota a la batalla de Stalingrad i en l’atac a Moscou. Semblava que l’exèrcit comunista s’havia fet fort, però l’èxit de les potències de l’Eix a Donetsk i Khàrkiv, a Ucraïna, va tornar a aixecar la moral dels nazis. Per això, el xoc de forces entre el Tercer Reich i l’Exèrcit Roig havia arribat a un punt d’equilibri que feia impossible preveure qui podria sortir-ne guanyador. Calia, doncs, desempatar. Alemanya estava disposada a prémer l’accelerador per recuperar la iniciativa i el cop d’efecte de Hitler va arribar el 5 de juliol del 1943, en una ofensiva estival —que va anomenar 'Operació Ciutadella'— contra la ciutat de Kursk, a les planes centrals de Rússia.
Una oportunitat única per a la venjança nazi
El control d’aquell punt era una qüestió estratègica: una zona d’alt valor militar, on s’unien diverses vies ferroviàries. El Führer havia concebut aquella acció per afeblir l’enemic i evitar noves ofensives soviètiques. Una victòria podria ser determinant per intentar un nou atac a Moscou. Era, doncs, una oportunitat única per venjar-se de les últimes derrotes i guanyar definitivament el pols a les tropes soviètiques. Per això, en aquella operació, el Tercer Reich va destinar-hi un terç de totes les seves divisions: 900.000 soldats, més de 10.000 canons, més de 2.000 avions i 2.300 tancs.
A més, Hitler disposaria de les primeres unitats equipades amb tancs Tiger i Panther, nous models amb un blindatge més gruixut i amb un canó de 88 mil·límetres que els feia eficaços i destructius. Iossif Stalin, que a través de l’espia Rudolf Ross coneixia les intencions dels alemanys, era conscient del que s’hi jugava i per això tampoc no va voler escatimar recursos. Va mobilitzar 1.330.000 homes, 20.000 canons, 2.500 avions i 5.300 tancs. De fet, els tancs van tenir una importància cabdal en el desenvolupament dels enfrontaments i la batalla de Kursk es va convertir en la col·lisió de blindats més gran de la història.
Comentaris