OFERTA ESPECIAL -45%
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Preguntes i respostes

Què era la 'gàbia de Faraday'?

Les investigacions del científic anglès sobre la inducció electromagnètica van explicar per què si cau un llamp sobre un avió els passatgers no queden socarrimats

Víctor Farradellas (text), Xavier Duran (assessorament)
Michael Faraday representat al seu laboratori de la Royal Institution de Londres
Michael Faraday representat al seu laboratori de la Royal Institution de Londres Wikimedia Commons

Alumne avantatjat de Humphry Davy -descobridor de l'arc voltaic-, l'anglès Michael Faraday (1791-1867) s’acabaria convertint en un dels científics més importants de la història, tal com reconeixerien Rutherford o Einstein (que tenia un retrat seu penjat al despatx). Faraday no havia cursat estudis superiors, però la seva curiositat i una disciplina fèrria el van catapultar a la primera línia científica del moment. Entre els nombrosos científics que seguia, va prestar especial atenció als descobriments d’Ørsted i Ampère, que pocs anys abans havien demostrat com l’agulla d’una brúixola es desviava en apropar-se a un corrent elèctric, fet que demostrava els vincles entre magnetisme i electricitat, i que va servir per crear els primers aparells de mesura d’intensitat del corrent. 

La gran descoberta
Basat en les seves investigacions, Michael Faraday va estudiar la inducció electromagnètica, és a dir, els camps magnètics que es formen al voltant d’un conductor que transporta corrent elèctric. Així va determinar que els electrons es mantenen sempre a la part externa d’un conductor. Aquestes descobertes van permetre definir la 'gàbia de Faraday', un efecte que ens ajuda a entendre per què si cau un llamp sobre un avió els passatgers no queden socarrimats: el corrent es mou a través del fuselatge, que seria la part externa del material conductor, però no afecta les cabines interiors. 

Esperit divulgador 
Però més enllà del seu rol com a investigador, Faraday també va ser un excel·lent divulgador científic. Va organitzar una sèrie de xerrades orientades a nens i persones amb una educació bàsica en les quals mostrava els avenços que es feien. Va tenir tant d’èxit que després de la seva mort es van seguir fent.

Subscriu-t'hi

Portada del número 258 de SÀPIENS (setembre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

SUBSCRIU-T'HI​​​​​​​

Comentaris

Portada del número 258 de SÀPIENS (setembre 2023)

Anatomia d'un cop d'estat

Per què va triomfar l'alçament de Miguel Primo de Rivera?

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto