QUIN VA SER L'EQUIP DEL RÈGIM?
El SÀPIENS que Florentino no vol que llegeixis
El SÀPIENS que Florentino no vol que llegeixis
Preguntes i respostes

Quines conseqüències va tenir al País Valencià l'expulsió dels moriscos?

Les repercussions foren duríssimes en els sectors arrosser, sucrer o del calçat, una crisi que a la seva vegada portà a la ruïna part de la noblesa i la burgesia dedicada al préstec

Joan Morales
'L'expulsió dels moriscos del port de Vinaròs', d'autor anònim d'entre el 1610 i el 1623
'L'expulsió dels moriscos del port de Vinaròs', d'autor anònim d'entre el 1610 i el 1623 Wikimedia Commons

Els descendents musulmans andalusins que romanien a la península Ibèrica d'ençà de la Reconquesta, anomenats 'moriscos', representaven el 34% de la població valenciana a l'inici del segle XVII, 135.000 persones que mantenien el culte a l'islam, malgrat els bateigs forçosos, i que conservaven la llengua i costums àrabs.

La important funció econòmica que desenvolupaven al camp no fou motiu suficient per evitar el recel dels seus veïns. L'amenaça dels corsaris turcs i berbers era una realitat quotidiana i es temia que els moriscos poguessin esdevenir una cinquena columna en el si de la societat cristiana. I el fracàs dels intents d'assimilació va convèncer les autoritats a decretar-ne l'expulsió a tota la Península.

Un impressionant operatiu naval i militar per fer efectiva l'expulsió
La crida d'expulsió dels moriscos del Regne de València es va signar el 22 de setembre del 1609. Immediatament, un impressionant operatiu naval i militar es va posar en marxa. Els viatges es van organitzar des dels ports del Grau de Gandia, Dénia, Vinaròs i Alacant, i tingueren com a destinació principal el nord d'Àfrica. Al Principat de Catalunya, on també hi havia moriscos vora l'Ebre i al curs inferior del riu Segre, l'expuslió es va concretar mesos més tard des dels Alfacs.

Les repercussions econòmiques foren duríssimes en els sectors arrosser, sucrer o del calçat, i aquesta decadència portà a la ruïna part de la noblesa i la burgesia dedicada al préstec. L'any 1638, 248 pobles deshabitats per l'expulsió ja havien estat repoblats per cristians, però 205 romanien buits. Alguns no tornarien a omplir-se mai més.

Les excepcions del decret d'expulsió
El decret d'expulsió era de compliment general per a tots els moriscos llevat dels menors de quatre anys els pares dels quals s'avinguessin a abandonar-los. També fixava que un 6% de les famílies podrien quedar-se a les poblacions on residien per garantir el manteniment agrari. Els musulmans s'havien de pagar el passatge i podien endur-se els seus béns. L'exèrcit va haver d'esclafar una revolta de 20.000 moriscos, que s'havien refugiat a la muntanya. En finalitzar l'operació, al Regne de València havien estat embarcats 116.000 moriscos (19.600 a Vinaròs) i 5.000 havien mort. Al país restaren un màxim de 1.000 famílies i 2.000 nens moriscos, la majoria arrabassats a les famílies expulsades.
 

Subscriu-t'hi

Portada del número 255 de SÀPIENS (juny 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

Comentaris

Portada del número 255 de SÀPIENS (juny 2023)

El règim contra el Barça

La revista que Florentino no vol que llegeixis

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto