OFERTA ESPECIAL -45%
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Preguntes i respostes

Quines eren les regles del joc de pilota francès?

Les regles del joc eren pràcticament idèntiques a les del tennis actual, del qual n'és l'antecedent

El 'Jurament del joc de pilota', de Jacques-Louis David
El 'Jurament del joc de pilota', de Jacques-Louis David Wikimedia Commons

No és clar si el joc de pilota és originari de França o d'Itàlia, però no hi ha cap dubte que va ser al país gal on aquest joc va ser tan popular que va arribar a convertir-se en una mena d'esport nacional. Està documentada l'existència de més de 250 sales de 'jeu de paume' a París a la primeria del segle XVII, i se'n van arribar a comptar més de deu en un sol carrer.

Les regles del joc
Les regles del joc eren pràcticament idèntiques a les del tennis actual, del qual és l'antecedent. Així, dos o quatre jugadors es posaven a banda i banda d'una xarxa penjada a mitja altura just al mig de l'àrea de joc. Tot i que hi havia versions que es jugaven amb la mà, la versió més popular del joc establia que els jugadors havien de fer servir raquetes de fusta amb els cordills fets de budell. Les pilotes, per la seva banda, eren fetes de pell d'anyell. El reglament fixava, com el tennis d'avui, una sèrie de jocs que calia guanyar per derrotar el contrari. De fet, ja es feia servir una numeració similar a l'actual: 15, 30, 45 i joc guanyat. Tot i que no hi ha unanimitat sobre la raó d'aquesta numeració, hi ha una teoria que diu que es feia servir un rellotge de referència, de manera que calia guanyar els quatre quarts d'una hora per vèncer un joc.

Jeu de paume
 

El joc de pilota i la Revolució Francesa
El joc de pilota va tenir, indirectament, un paper a la Revolució Francesa, pel nom que va donar al jurament que va tenir lloc, el 20 de juny de 1789, a la sala del joc de pilota de Versalles. El compromís va ser signat per centenars de diputats del tercer estat, que van jurar restar units fins que França no tingués una Constitució. La sala s'anomenava així perquè el rei Lluís XIV i d'altres personatges de la cort hi practicaren aquell joc tan popular de l'època.

Subscriu-t'hi

Portada del número 259 de SÀPIENS (octubre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

SUBSCRIU-T'HI​​​​​​​

Comentaris

Portada del número 259 de SÀPIENS (octubre 2023)

Els catalans de Felip V

Descobrim qui van ser els homes de negocis més importants de la Catalunya borbònica

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto