Preguntes i respostes

Sabies que l''Atles català' fou el primer en incorporar una rosa dels vents?

El mapa cartogràfic més important de l'edat mitjana data del 1375 i s'atribueix a Cresques Abraham

29 de gener de 2018

Aquesta obra excepcional és, alhora, una carta nàutica amb rosa dels vents, línies de rumbs i una representació imaginada de les regions habitades del món amb les seves particularitats històriques, geogràfiques i comercials, i les divisions polítiques. Es tracta d’un mapamundi des d’un punt de vista de la Mediterrània com a centre, que permet tenir una visió global del món tal com el coneixien a la fi del segle XIV: Europa, Àfrica i Àsia, des del meridià de les Canàries fins a la mar de la Xina i des del tròpic de Càncer, aproximadament, fins al paral·lel 60°N.

L’autoria de l’Atles s’atribueix al jueu mallorquí Cresques Abraham i se suposa que va ser pels volts del 1375. Avui dia, l’original es conserva a la 'Bibliothèque nationale de France', a París.

L’Atles original està format per sis fulls dobles de pergamí, cadascun enganxat sobre una superfície de fusta, relligades entre elles, susceptibles de formar un rectangle de 64 x 300 cm. Us expliquem en què consisteix cada full. Podeu veure l'original aquí.

1 Primer full: cosmografia
Atles català: cosmografia
Atles català: cosmografia

L’obra comença amb un resum dels trenta dies d’un mes lunar i dos diagrames circulars.

2 Segon full: calendari
Atles català: calendari
Atles català: calendari

En aquest full es poden trobar dos grans calendaris, un de solar i un altre de lunar, envoltats per les quatre estacions de l’any.

3 Tercer i quarts fulls: Finisterre i la Mediterrània
Atles català: Finisterre i la Mediterrània
Atles català: Finisterre i la Mediterrània

Aquests fulls comprenen tot el món conegut al segle XIV, des dels 10º fins als 60º de latitud nord. La rosa dels vents a què fèiem referència, la primera mai vista en una representació cartogràfica, és la que apareix a la part esquerre d'aquesta imatge.

4 Cinquè i sisè fulls: mapes de Delhi i de Catai
Atles català: mapes de Delhi i de Catai
Atles català: mapes de Delhi i de Catai

Mapa de Delhi: seguint cap a l’oest, el tercer mapa comença amb el curs baix del riu. El Caucas, el riu Eufrates i la península Aràbiga completen, de nord a sud, la geografia d’identificació immediata d’aquest mapa.

Mapa de Catai: la manca d’informació geogràfica es compensa amb una rica ornamentació, que reforça, alhora, la curiositat dels humans de l’edat mitjana envers les fabuloses terres de Catai.

5 Com aconseguir-lo

L''Atles català' és el regal que s'acompanya d'una oferta de subscripció excepcional: un any de SÀPIENS més l'Atles de regal per només 24,90 €. Trobareu més informació i podreu subscriure-us-hi a www.sapiens.cat/atles.

Els subscriptors poden aconseguir-lo per 25 € (despeses d'enviament incloses) en lloc dels 49,90€ que tindrà el preu de venda al públic. Han d'enviar un e-mail a sapiens@sapienspublicacions.cat i fer-ne la sol·licitud.

Subscriu-t'hi

Portada SÀPIENS 207 (juny 2019)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

Comentaris

Portada SÀPIENS 207 (juny 2019)

65.590! Els consells de guerra franquistes a Catalunya

A partir de la història de l'alcalde republicà de Badalona, Frederic Xifré, reconstruïm l'ambient repressiu que els colpistes van instal·lar al nostre país el 1939

1 any de SÀPIENS per només 19,90€ 19,90 €

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família.
Ja som més de 22.000

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Més informació Accepto