Sitges, 1642. Els galions perduts de la guerra dels Segadors

Us oferim documents, imatges i vídeos de la recerca subaquàtica de tres vaixells enfonsats en un combat naval històric

1. El reportatge

Al número 220 de SÀPIENS (juliol 2020), us vam explicar la investigació subaquàtica que cerca alguns dels imponents vaixells que van participar en el gran combat naval de la guerra dels Segadors, l'anomenada batalla de Barcelona. Al web us oferim un tast multimèdia del reportatge, amb vídeos, imatges i un document inèdit. 

A la recerca dels galions perduts
A la recerca dels galions perduts

2. Els vídeos: arqueòlegs en acció

En aquesta llista de reproducció hi trobareu nou vídeos d'algunes de les immersions realitzades per l'equip que treballa en la recerca dels galions perduts. Les immersions són de les campanyes de 2016 i de 2017.

3. El document: els morts i els ferits de la batalla de Barcelona

A més de les campanyes de prospecció subaquàtica, els investigadors del Consorci del Patrimoni de Sitges han emprès una important recerca documental en arxius catalans, espanyols i francesos. L'última troballa, feta per l'investigador Josep Campmany a l'Arxiu Històric de l'Hospital de la Santa Creu el 2019, ha estat la localització de la llista de baixes del gran combat naval. Una llista fins ara inèdita, amb més de 250 referències de mariners i militars ferits i morts. Al document hi trobareu unes fletxes vermelles: indiquen les persones de les quals se sap amb certesa que van resultar ferides en la batalla.

4. Les imatges: la pedra Negra i el 'brûlot De Guise'

Amb aquesta galeria d'imatges descobrireu com es van localitzar unes restes de quitrà que podrien ser d'un dels brûlots que van participar en la batalla de Barcelona. Els brûlots eren naus que es carregaven de material inflamable, com el quitrà, i es feien impactar contra galions i fragates per incendiar-los. Després de veure la galeria, feu clic aquí: veureu una recreació en 3D de la pedra Negra. També podeu veure-la en ulleres 3D! 

 

Subscriu-t'hi

Portada del número 261 de SÀPIENS (desembre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto