Revista

Portada Sapiens 94
Sàpiens núm. 94. Agost 2010

Blanca d'Anjou

En aquest número

Per què passa?

Colòmbia, mig segle de conflicte

Segle XX. La tinença de la terra és l'essència de l'espiral de violència en què viu immersa la societat colombiana

Llarguíssims segrestos, com el de la diputada Ingrid Betancourt o el del sergent Pablo Emilio Moncayo, enfrontaments entre guerrilla i Exèrcit, narcotràfic, polítics amb lligams amb els paramilitars, matances, desplaçats... Aquesta és l'agenda informativa de Colòmbia, un país que fa més de cinquanta anys que viu una contesa armada on els actors són tan diversos com complicada és la seva solució.

Queralt Solé (text)

Entrevista

Jean-Pierre

"Al-Qaida està en hores baixes. Té menys de dos mil partidaris al món"

Arabista i expert en Al-Qaida, Jean-Pierre Filiu ens desgrana les diverses metamorfosis que ha sofert l'organització en els seus vint-i-dos anys d'història.

Clàudia Pujol (text)

Reportatge

Blanca d'Anjou. Retrat d'una reina

Refem la seva vida acompanyats de l'equip que n'ha reconstruït el cos

Amb motiu de la restauració de les tombes reials del monestir de Santes Creus, un equip multidisciplinari de científics ha aconseguit determinar la mort d'aquesta reina medieval a partir de la sorprenent reconstrucció del seu cos. Seguim tot el procés en paral·lel a la vida de la protagonista.

Sònia Casas (text), Equip científic del Museu d'història de Catalunya (assessorament)

Reportatge

Khmers Roigs

Any zero a Cambodja

L'objectiu dels líders khmer era crear una nova societat, autosuficient, lliure de qualsevol rèmora del passat, de la tradició oral i de la influència forastera. Per dur a terme la seva utopia agrària van posar en marxa un programa que va dur a l'extrem els principis de la Revolució Cultural xinesa i que pretenia construir un nou poble i un nou país, Kampuchea Democràtica. Aquell any zero començava un malson que va durar tres anys, vuit mesos i vint-i-un dies.

Jordi Calvet (text), Víctor Gavín (assessorament)

Reportatge

Hisseu les veles!

Reconstruïm la proesa del 'Pablo Sensat' el 1878

Quinze dies: això és el que va trigar la corbeta a recòrrer la distància entre Charleston (Carolina del sud) i Gibraltar empesa per un fort huracà. De totes les gestes de l'edat d'or de la marina catalana, la travessia del 'Pablo Sensat' l'hivern del 1878 és, encara avui, la més incomprensible.

Cristina Masanés (text), Enric Garcia (assessorament)

Reportatge

Viatge a l'inframón maia

Arqueòlegs mexicans ens obren la porta d'entrada de l'infern maia

Sota les selves del Yucatán, a Mèxic, s'hi amaga un laberint de coves, camins i petits temples. És un univers subterrani construït per l'antiga civilització maia per simbolitzar el regne de Xibalbà, la llar dels Senyors de la Mort. 'Sàpiens' s'hi endinsa en exclusiva de la mà de l'arqueòleg que dirigeix l'estudi i el seu equip de submarinistes.

Oriol Malló (text), Guillermo De Anda (assessorament)

Reportatge

Miquel Boixó. Un heroi català a l'URSS

1943: La desconeguda missió d'un grup de paracaigudistes catalans a Crimea

Primer va lluitar contra el feixisme al front d'Aragó amb la columna Carles Marx. Després, ja les files de l'Exèrcit Roig, ho va fer a la península de Crimea, envaïda pels alemanys. La seva mort, i la dels seus sis companys, en una perillosa missió en terres ucraïneses ha estat durant dècades una incògnita. Fins ara.

Cristina Masanés (text), Jordi Galofré (assessorament)

Reportatge

Quan Dalí va conèixer Hergé

La trobada surrealista de dos genis del dibuix

Van coincidir en una festa a Brussel-les i a partir d'aquell moment mai més no van perdre el contacte. Dalí professava la seva debilitat pel vocabulari impossible del capità Haddock mentre que Gala sentia veritable passió per la Castafiore. El pare de Tintín els va correspondre immortalitzant el pintor de Cadaqués al seu llibre pòstum, l'Art-Alfa.

Jordi Tardà (text)

Escapades

L'obra mestra de Gaudí

Escapades

La primera llum del dia

Cristina Masanés (text)

Escapades

Les restes del naufragi

Anna Sàez (text)

Escapades

Allà on mana el silenci

Glòria Trullàs (text)

Escapades

De 'Pollentia' a 'Bocchorum'

Glòria Trullàs (text)

Un cap de setmana a...

Els escenaris del Dia D

II Guerra Mundial. Ruta pels vestigis bèl·lics del desembarcament aliat de Normandia

La matinada del 6 de juny de 1944, la flota més gran mai reunida, amb 6.000 vaixells i 11.000 avions, va desembarcar més de 150.000 soldats sobre cinc platges normandes -batejades en clau com a Omaha, Utah, Gold, Juno i Sword-, menys protegides del que es podia esperar gràcies a la tasca de l'espia barceloní Joan Pujol Garbo. Començava la invasió aliada de l'Europa Occidental i el principi de la fi de l'Alemanya nazi. El litoral de Calvados és un immens museu a l'aire lliure ple de testimonis de la jornada que l'escriptor Cornelius Ryan va batejar com El dia més llarg.

Joaquim Miguel Pujals (text)

Venda de números endarrerits

Si et falta algun SÀPIENS, compra'l a la nostra botiga

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família.
Ja som més de 22.000

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Portada 194

1968: quan la guerra del Vietnam va sacsejar el món

Ens endinsem en les mobilitzacions estudiantils de caràcter global contra el conflicte que van donar peu a l'eclosió de moviments com l'ecologisme o el feminisme

1 any de SÀPIENS + l'Atles Català DE REGAL per 24,90 €

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família.
Ja som més de 22.000

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació Accepto