Revista

Portada 162 -  Edmon de Haro
Sàpiens núm. 162. Novembre 2015

Desmuntem Franco: En el 40è aniversari de la seva mort, els millors especialistes responen les 20 preguntes clau

En aquest número

La forja d'un conspirador

L'ascens meteòric d'un simple alferes que va esdevenir el general més jove d'Europa

Des de ben jove Franco va decidir fer carrera a l'Exèrcit, impulsat pels seus ideals ultratradicionalistes. L'aprenentatge tàctic i la reputació adquirida a la guerra de la legió a Àfrica van posicionar-lo com un dels militars amb més prestigi a l'Espanya de la primeria del segle XX.

Oriol Margalef

Caudillo 'por la gracia de Dios'

La conquesta i conservació del poder d'un general que dubtava del cop

En menys de deu anys, Franco va passar de ser un conspirador tardà contra la República a encapçalar un règim que, tot i ser una dictadura, anomenava 'democràcia orgànica'. Enmig, les circumstàncies d'una guerra civil i d'una guerra mundial van afavorir el seu accés i perpetuació al poder.

Jordi Mata

El sentinella d'Occident

De com el règim va aconseguir trencar l'aïllament internacional renunciant als seus postulats

El 1953, el periodista Luis Martínez de Galinsoga va definir Franco com "el sentinella d'Occident", en un intent de presentar-lo com el pioner en la lluita contra el comunisme. El resultat de la II Guerra Mundial semblava pronosticar la fi del règim, però en els anys de la guerra freda, als aliats els va pesar més l'anticomunisme que l'autoritarisme. La signatura del concordat amb la Santa Seu i el pacte de cooperació militar amb els Estats Units van permetre la supervivència de la dictadura. Però, malgrat el reconeixement internacional, l'autarquia econòmica va passar factura i l'Estat va haver de ser rescatat per l'FMI.

Anna Sàez

Sessió de tarda amb el dictador

Els 2.000 films del 'gran dictador'

És molt coneguda l'afició de Franco per la pesca i la caça, però no tant la seva predilecció per al cinema. Gràcies a les investigacions dels professors Josep M. Caparrós i Magí Crusells, sabem que va improvisar un petit cinema a El Pardo i va organitzar passis privats pràcticament cada setmana durant trenta-un anys.

J. M. Caparrós i M. Crusells

El gran manipulador

Entre l'obertura econòmica imprescindible i el fre a l'excés de llibertats

Els rèdits dels canvis econòmics van dur el règim a una paradoxa: com més es notaven les millores socials, la gent volia més llibertats, cosa que feia perillar la continuïtat del franquisme. Calia, destacar la imatge del Caudillo com a reformador i reprimir qualsevol tipus de crítica.

Arnau Cònsul

Els enemics de Franco

Els nombrosos intents d'atemptats contra el diractador per part tant de l'extrema esquerra i com de la dreta

Franco va ser víctima de molts atemptats, tant d'anarquistes i altres grups d'esquerra, com de falangistes, que el consideraven un traïdor. Això el va convertir en un ésser obsessionat per la seva seguretat personal, cosa que va traduir-se en un desplegament policial insòlit.

Antoni Batista

'Todo atado y bien atado'

Els últims espetecs de l'últim anacronisme europeu durant una llarga despedida

L'avançada edat del dictador i el deteriorament de la seva salut van propiciar diversos moviments de caire polític, tant per part de l'oposició antifranquista com per part dels que maldaven per la continuïtat del règim. En aquest context, l'assassinat del successor de Franco, l'almirall Luis Carrero Blanco, a mans d'ETA, i la crisi del petroli van acabar de minar la dictadura.

Antoni Sella

El vincle amb Catalunya

Franco i Catalunya, la relació amb el Principat i les seves elits a través de tres visites emblemàtiques

Qui eren els catalans de Franco? Què feia el dictador quan visitava Catalunya? Responem a aquestes preguntes a través de tres de les seves estades més emblemàtiques: la primera, després de guanyar la guerra, el febrer del 1939; la de l'aniversari de la 'Liberación', el 1942, i la darrera, l'any 1970.

Xavier G.Luque

Franco, S.A.

Disseccionem la trama al voltant del hòlding del palau del Pardo

La guerra civil va ser un gran negoci per a Franco i l'origen de la seva fortuna familiar. Aquesta és a la conclusió que han arribat els historiadors que s'han endinsat en la trama financera-familiar dels Franco i han posat llum a la complexa galàxia econòmica i empresarial d'El Pardo.

Paola Lo Cascio

L'ombra allargada de Franco

L'herència del franquisme a l'actual estat espanyol

Vivim envoltats d'institucions i empreses que arrelen en la base de les estructures tramades per Franco. Tanmateix, el més difícil d'eradicar és la profunda empremta que ha deixat en l'imaginari col·lectiu d'un estat que encara no ha fet cau i net.

Jordi Finestres

Entrevista a María Servini

"Espanya acabarà jutjant els crims del franquisme"

SÀPIENS ha viatjat fins a Brussel·les per parlar amb la jutge que investiga els crims executats pel règim franquista entre el 17 de juliol del 1936 i el 15 de juny del 1977

Sònia Casas

Venda de números endarrerits

Si et falta algun SÀPIENS, compra'l a la nostra botiga

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família.
Ja som més de 22.000

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Portada Sàpiens 196

Mandela guerriller

Els primers anys del jove que va canviar Sud-àfrica

1 any de SÀPIENS + l'Atles Català DE REGAL per 24,90 €

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família.
Ja som més de 22.000

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Més informació Accepto