Revista

Portada Sàpiens número 100
Sàpiens núm. 100. Febrer 2011

El 23-F des de dins. Com es va viure el cop d'Estat a la caserna clau de Catalunya

En aquest número

Per què passa?

Viure en 'terra de ningú'

Les disputes entre imperis i la colonització russa han convertit la regió en un complex mosaic ètnic

De tant en tant ens trobem en els mitjans de comunicació amb notícies al voltant de l'Àsia Central, normalment relacionades amb recursos energètics, ja siguin jaciments o transport dels jaciments. A vegades sobre conflictes ètnics, com darrerament en el Kirguizistan. Rara vegada, però, s'analitza l'origen de les dinàmiques internes de l'àrea, raó ultima de molts dels conflictes interètnics que s'hi desenvolupen.

Víctor Gavín (text)

Entrevista

Stefano Vassallo

"Hem trobat els soldats d'una guerra que va canviar el curs de la història"

Parlem amb aquest arqueòleg de Sicília de les excavacions que duu a terme a la colònia grega d'Himera i també dels problemes que té la conservació del patrimoni italià.

Sònia Casas (text)

Reportatges

El 23-F des de dins

Com es va viure el cop d'Estat a la caserna clau de Catalunya

Un esquadró de tancs M-41, un esquadró de vehicles blindats M-113 i una secció de tancs M-47 del regiment de cavalleria Numancia van estar a punt de prendre Barcelona la nit del 23 de febrer del 1981. L'aleshores capità d'infanteria Gabriel Cardona, recentment desaparegut, ens va explicar com es va viure la nit més tensa de la Transició dins la caserna de Sant Boi de Llobregat.

Clàudia Pujol (text), Gabriel Cardona (assessorament)

Reportatges

Ramon de Vilana-Perles

El català que va moure els fils de l'imperi Germànic

En una llista dels catalans més influents de tots els temps, per curta que fos, mai no podria faltar-hi el nom de Ramon de Vilana-Perles. La descoberta de Sàpiens d'un impressionant fons documental a l'Archivo di Stato de Nàpols ha aportat nova llum sobre el paper de la mà dreta de l'emperador Carles VI durant la guerra de Successió i les seves gestions posteriors per impedir que Felip V subjugués Catalunya.

Arnau Cònsul (text), Joaquim Albareda (assessorament)

Reportatges

Neandertals a taula

La dieta dels primers humans era molt més variada del que es pensava fins ara

Fa 120.000 anys, els homes menjaven cavalls, cérvols i algun elefant, però també animals més petits com tortugues, conills i aus. I aquesta és la novetat, perquè fins ara es considerava que només els humans anatòmicament més moderns -- com és el cas de l'Homo Sapiens -- disposaven de tecnologies precises per capturar les preses més petites. Tot plegat es desprèn dels treballs arqueològics fets a la cova del Bolomor, a la Safor.

Maria Coll (text), Ruth Blasco (assessorament)

Reportatges

Ibn Battuta, el rodamón musulmà

La gran epopeia del món àrab medieval

Ibn Battuta, originari de Tànger, és el protagonista d'un periple de tres dècades que el va dur fins als confins d'Àsia i d'Àfrica. Les seves cròniques són el relat més complet de què disposem sobre el funcionament sociopolític i cultural d'aquests dos continents en temps medievals.

Gemma Aguilera (text), José Enrique Ruiz-Domènec (assessorament)

Cent números de SÀPIENS

Els millors reportatges de la nostra història

Desenterrar un mamut, destapar la xarxa d'agents nazis a Catalunya o trobar a Veneçuela l'advocat defensor de Lluís Companys o descobrir a Nàpols l'immens arxiu de Carles VI són alguns dels grans 'moments SÀPIENS'. Us proposem reviurel's amb nosaltres!

'L'espia català que va enganyar Hitler' (SÀPIENS, núm. 1) 'Objectiu: alliberar Catalunya. Les actes del judici contra Macià per l'intent de proclamar la República Catalana' (SÀPIENS, núm. 6) 'Bernard Hilda, l'espia del Ritz' (SÀPIENS, núm. 12) "Vaig fer tot el posible per salvar Companys". Trobem viu a Veneçuela Ramon de Colubí, advocat defensor del president màrtir' (SÀPIENS, núm. 15) '3.000 anys al fons del mar. Excepcional troballa del vaixell grec més antic a la costa de Mallorca' (SÀPIENS, núm. 22) 'Carrasclet, el gran enemic de Felip V' (SÀPIENS, núm. 24) 'Els 67 de Pallars. Reconstruïm l'episodi més sagnant de l'ocupació de Catalunya' (SÀPIENS, núm. 25) 'La nostra llista de Schindler. Trobem la infermera que va salvar d'una mort segura 597 nadons de l'exili republicà' (SÀPIENS, núm. 33) 'El refugi català dels nazis' (SÀPIENS, núm. 36) 'Va ser assassinat Pau Claris?' (SÀPIENS, núm. 45) 'Pedro Urraca, l'espia que va detenir Companys' (SÀPIENS, núm. 56) 'Dins la ment de Hitler. Trobem als Estats Units els informes psiquiàtrics del dictador alemany' (SÀPIENS, núm. 57) 'Els espies catalans de Franco' (SÀPIENS, núm. 61) 'Els morts oblidats. Tota la informació sobre les fosses comunes a Catalunya' (SÀPIENS, núm. 67) 'La troballa més important d'Atapuerca' (SÀPIENS, núm. 68) 'Caçadors de bruixes. Terror a la Catalunya del segle XVI' (SÀPIENS, núm. 71) 'Els papers perduts de Carles d'Aústria' (SÀPIENS, núm. 76) 'Desenterrem un mamut a Mèxic' (SÀPIENS, núm. 77) 'El somni de Macià' (SÀPIENS, núm. 84) 'Què s'em va fer dels herois del 1714?' (SÀPIENS, núm. 89) 'Terra de bandolers. Cabalquem amb el capellà Antoni Roca' (SÀPIENS, núm. 91) 'Buscant Sunyol' (SÀPIENS, núm. 92) 'Blanca d'Anjou. Un estudi pioner ens desvela els enigmes de la reina medieval' (SÀPIENS, núm. 94)

Escapades

Record de la barbàrie

Monument a les víctimes del bombardeig, Barcelona, Barcelonès

Anna Maria Bofarull (text)

Escapades

El secret d'Ariadna

Monestir de Sant Pere de Galligants, Girona, Gironés

Cristina Masanés (text)

Escapades

Les set vides d'un castell

Castell de la Suda, Lleida, Segrià

Anna Sàez (text)

Escapades

Esplendor gòtica i comercial

Llotja dels mercaders, Palma, Mallorca

Marga Font (text)

Escapades

Vigilant el tram final de l'Ebre

Torre de Font de Quinto, Campredó, Baix Ebre

Oriol Gracià (text)

Escapades

Terra de dinosaures

Mirador del Cretaci, Coll de Nargó, Alt Urgell

Lurdes Rego (text)

Un cap de setmana a...

Els castells del Vinalopó

Visitem els punts estratègics de la conquesta cristiana al sud del País Valencià

En terres de frontera entre la Mediterrània i el centre peninsular, els castells de l'Alt Vinalopó, al País Valencià, romanen com a testimonis d'antics sentinelles. Aquestes construccions d'origen islàmic van esdevenir enclavaments estratègics durant la conquesta cristiana, perquè no sols permetien el control de vies de comunicació fonamentals sinó que eren territoris de confluència del regne d'Aragó i de Castella, escenaris de lluita entre castellans i aragonesos.

Maria Josep Picó (text)

Venda de números endarrerits

Si et falta algun SÀPIENS, compra'l a la nostra botiga

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família.
Ja som més de 22.000

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Portada Sàpiens 196

Mandela guerriller

Els primers anys del jove que va canviar Sud-àfrica

1 any de SÀPIENS + l'Atles Català DE REGAL per 24,90 €

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família.
Ja som més de 22.000

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Més informació Accepto