OFERTA ESPECIAL -45%
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!

Revista

Portada del número 257 de SÀPIENS (agost 2023)
Sàpiens núm. 257. Agost 2023

Els primers pirates catalans

Resseguim les malvestats de quatre corsaris medievals

En aquest número
La febre del liti

Actualitat

La febre del liti

Anomenat or blanc, aquest element químic s’ha convertit en una peça fonamental en els plans de transició energètica mundial i, de rebot, en la geopolítica que se’n deriva. El liti, un element clau en la història de la química des del segle XIX, alimenta les bateries dels nostres mòbils, ordinadors i cotxes elèctrics. I ho fa enmig d’un escenari que genera dubtes, com ara si n’hi ha prou reserves i si tenim prou capacitat productora, a banda de problemes mediambientals.

Joan Anton Català Amigó

Xavier Aldekoa

Entrevista

Xavier Aldekoa: "La dona és la peça més fiable de la societat africana, el fonament de moltes famílies"

Uganda, el Sudan del Sud, Etiòpia, el Sudan i Egipte. Són els països que Xavier Aldekoa va trepitjar mentre resseguia el curs del Nil, un viatge per un riu que recorre 6.650 quilòmetres i en què el periodista va recollir testimonis corprenedors, d’una duresa impensable, que llegim a Fills del Nil (Ara Llibres). Unes històries en què, malgrat tot, també hi ha llum i esperança.

Caterina Úbeda (text) / Enrique Marco (fotografia)

Veneçuela, una maledicció anomenada petroli

Actualitat

Veneçuela, una maledicció anomenada petroli

Aquesta tardor, els líders de més d’una desena de partits de l’oposició competiran en unes primàries per escollir la persona que s’enfrontarà amb Nicolás Maduro a les eleccions presidencials del 2024. Un Maduro que va arribar al poder com a successor d’Hugo Chávez i que, una dècada després, dirigeix un país immers en una greu crisi econòmica i on la persecució a la dissidència ha esdevingut una política d’estat.

Kim Amor

Vaixell pirata

Reportatges

Els primers pirates catalans

Al segle XV, quatre pirates, el mallorquí Ponç Descatllar, el valencià Jaume de Vilaragut i els catalans Bernat i Galceran de Requesens, tenien aterrida la costa catalana: saquejaven les naus i convertien els mariners en esclaus. Una investigació feta a partir de documentació inèdita localitzada en diversos arxius de Mallorca, de València i del Principat ha permès treure a la llum aquests personatges desconeguts i reconstruir l’atac en què els quatre van desafiar la capital catalana. 

Victòria Burguera Puigserver

Francesc Vicent Garcia i Ferrandis, el 'Rector de Vallfogona'

Reportatges

El Rector de Vallfogona

Tot i que va ser el màxim representant de la literatura catalana del barroc, Francesc Vicent Garcia, més conegut com el Rector de Vallfogona, va ser apartat del cànon literari des de la Renaixença i fins ben entrat el segle XX. L’enginy i la comicitat dels seus textos i el to mordaç i obscè van eclipsar la figura de qui, en realitat, va ser el poeta en llengua catalana més important entre Ausiàs Marc i Jacint Verdaguer.

Josep M. Bunyol

Reconstrucció facial de Hinat, una dona nabatea que va viure fa 2.000 anys

Reportatges

Reconstruïm una cara de fa 2.000 anys

Expliquem el pas a pas de la reproducció facial d’una dona nabatea que va viure a Al-Hijr, una antiga ciutat situada a la península Aràbiga. Un projecte produït per SÀPIENS que va reunir un equip d’arqueòlegs, antropòlegs forenses i escultors de França, el Regne Unit, Catalunya i l’Aràbia Saudita. 

Caterina Úbeda

Dr. Robert

Reportatges

Dr. Robert, l'home que va portar el turisme a Camprodon

El prestigiós metge barceloní Bartomeu Robert i Yarzábal, més conegut com el Dr. Robert, va arribar a aquest municipi del Ripollès el 1882. S’hi va construir una mansió i va començar a recomanar-lo als seus pacients i amics barcelonins, que buscaven un indret on fugir de la calor, de la pol·lució i de les epidèmies. Aquells primers turistes van començar a edificar segones residències a Camprodon i el municipi va convertir-se, a poc a poc, en un destí d’estiueig.

Carles Llorens

El tribunal de Tòquio

Reportatges

El tribunal de Tòquio, l'altre Nuremberg

Durant tres anys i mig, un tribunal constituït per les principals potències vencedores de la Segona Guerra Mundial a la zona del Pacífic va jutjar, a Tòquio, els caps del govern i de l’exèrcit nipó per crims contra la humanitat. Un procés clau per a la creació de la futura Cort Penal Internacional. 

Maria Coll

Auto Wash Bowl

Reportartges

L'invent del túnel de rentat

Oblideu-vos de mànegues a pressió, raspalls mecanitzats i assecadors automàtics. L’origen de l’autorentat de vehicles, als Estats Units dels anys vint, va ser ben diferent: una plaça plena d’aigua on se submergien els cotxes i que feia molta pudor. 

Genís Casanovas

Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona

L'experiència

RACAB: Quina hora és?

Visitem la seu de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona (RACAB), una institució amb gairebé dos-cents seixanta anys d’història. Aquest edifici ha acollit les ments més brillants del país i, durant més de set dècades, ha marcat l’hora oficial.

Genís Casanovas (text) / Dani Codina (fotografies)

Àngels Rius

Llibres

Àngels Rius: "Els monjos de Montserrat van preservar una biblioteca comunista i anarquista"

L’abril del 1938, Montserrat es va convertir en un hospital militar. En aquest centre, els llibres hi tenien un paper molt important. Angels Rius, bibliotecària del monestir, ha descobert un centenar de volums que van formar part del fons de milícies de la cultura i d’altres editats per la impremta del mateix recinte benedictí. Conversem sobre l'assaig Impremta i biblioteca a l'hospital militar de Montserrat (1936-1939), que publica l'Abadia de Montserrat.

Maria Coll (text) / Dani Codina (fotografia)

Il·lustració del conte 'Amb un sol traç'

El conte històric

Amb un sol traç

Marc Vintró, escriptor i doctor en Filosofia, signa el conte històric Amb un sol traç. El 2022, amb el recull de contes Unes ganes salvatges de cridar (Grup 62) va guanyar el 25è Premi Mercè Rodoreda. 

Marc Vintró (text) / Pep Boatella (il·lustració)

  • sapiens web
    Escull la teva oferta i subscriu-t'hi avui mateix! 
  • iQUIOSC.cat és un quiosc digital a través del qual ens pots llegir en iPad, iPhone o a l'ordinador (Mac o PC).
Venda de números endarrerits

Si et falta algun SÀPIENS, compra'l a la nostra botiga

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Portada del número 259 de SÀPIENS (octubre 2023)

Els catalans de Felip V

Descobrim qui van ser els homes de negocis més importants de la Catalunya borbònica

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto