11 llibres amb història per a aquest Sant Jordi

Novel·la històrica, contes, assaig, investigació... us proposem onze lectures per a la diada del 23 d'abril

'Contes des de la presó', d'Oriol Junqueras

Després de l’èxit d’'Estimats Lluc i Joana', Ara Llibres publica aquest nou volum que aplega tots els relats que Oriol Junqueras ha enviat als seus fills al llarg de la seva reclusió a les presons d’Estremera, Lledoners i Soto del Real. Una quarantena d’històries il·lustrades per trenta artistes del país. Relats que, com recorda Pep Guardiola en el pròleg, són l’eina de Junqueras “per explicar les meravelles del món” als seus fills.

'Contes des de la presó'. Oriol Junqueras. Ara Llibres.

'El dia que Barcelona va morir', d'Enric Calpena

Enric Calpena porta alguns llibres molt interessants. A 'El dia que Barcelona va morir' (Rosa dels Vents), el rigor històric és absolut, i la trama s’agermana perfectament amb l’atmosfera creada com si fos un videojoc modern. La recreació de la ciutat de Barcelona l’any 985 (Calpena ha volgut anar a la veritable arrel de les arrels) és d’experiència viscuda; a nosaltres no ens enganya, Calpena ha viatjat en el temps i ha tornat per explicar-nos-ho.

'El dia que Barcelona va morir'. Enric Calpena. Rosa dels Vents.

'Stieg Larsson. El llegat. Les claus ocultes de l'assassinat d'Olof Palme', de Jan Stocklassa

Deu anys després de la mort de Stieg Larsson, autor de 'Millennium', el periodista Jan Stocklassa troba, en vint caixes de cartró del seu arxiu personal, una recerca exhaustiva sobre l’estrany assassinat als carrers d’Estocolm del primer ministre suec Olof Palme, un dels polítics més carismàtics d'Europa. Arran d'aquesta troballa, Stocklassa decideix arribar fins al final i resoldre el cas. Una doble investigació que t'atrapa com una novel·la i que revela la batalla secreta de Larsson contra la ultradreta i resol l'assassinat del polític suec. Com veureu, serveis secrets de mig món hi estaven implicats. En trobareu totes les respostes a 'Stieg Larsson. El llegat. Les claus ocultes de l'assassinat dOlof Palme', publicat pel segell Ara Llibres.

'Stieg Larsson. El llegat. Les claus ocultes de l'assassinat dOlof Palme'. Jan Stocklassa. Ara Llibres.

'El fill de l'italià', de Rafel Nadal

La recerca del passat familiar és el pretext que fa servir Rafel Nadal per dur-nos a Caldes de Malavella i a l’any 1944, quan mil mariners italians es van refugiar al poble. Part d''El fill de l'italià' (Edicions Columna), pren la clàssica forma de “gimcana” a partir d’una foto, on les semblances entre en Mateu i el seu pare biològic fan inevitable l’afany recercador. Una vegada més, Nadal demostra que domina el relat de la nostàlgia.

'El fill de l'italià'. Rafel Nadal. Columna.

'La maleta', de Núria Parera amb il·lustracions de María Hergueta

La millor virtut d’una maleta és la seva capacitat per viatjar i per adaptar-se a qualsevol circumstància. En aquest petit llibre de Babulinka Books, Núria Parera, amb la companyia de les il·lustracions de Maria Heguera, ens proposa un recorregut per la història del segle XX a través d’aquest objecte. Una maleta que passa de mà en mà i que esdevé testimoni dels principals esdeveniments polítics, socials i culturals de la centúria, des de la Primera Guerra Mundial fins a les migracions actuals.

'La maleta'. Núria Parera i María Hergueta. Babulinka Books.

'El año del hambre', d'Aki Ollikainen

A 'El año del hambre', Aki Ollikainen novel·la la crisi humanitària i de subsistència que es va viure a Finlàndia el 1867. El seu és un guió de gènere històric amb tocs de realisme social, costumisme dur i novel·la negra molt lluny de la ciència-ficció; menys trivial però no tan diferent del que planteja en el fons la coneguda saga de Suzanne Collins 'Els jocs de la fam': l’instint de supervivència humana d’alguns, contraposat a la diversió i perversió d’uns altres.

'El año del hambre'. Aki Ollikainen. Libros del Asteroide.

'Ahora me rindo y eso es todo', d'Álvaro Enrigue

Novel·la, crònica de viatge, biografia: totes les etiquetes són vàlides per aquest retrat polièdric de Gerónimo, protagonista d’un 'western' de ritmes mexicans. L’autor combina punts de vista per cantar la llibertat del cabdill apatxe, que tant és l’últim indígena de l’estirp de Moctezuma, com el primer mexicà a transgredir la frontera dels Estats Units. Un enemic que van nacionalitzar.

'Ahora me rindo y esto es todo'. Álvaro Enrigue. Anagrama.

'Ebre 1938. Imatges d'una batalla', de Francesc Xavier Hernàndez i Mar Hernàndez

Per commemorar els 80 anys de la batalla de l’Ebre, Angle Editorial ha reunit un historiador i una il·lustradora per acostar-s’hi de manera visual i gràfica. Així, es recreen fotografies històriques, es presenten espais amb 3D, i gràcies a material audiovisual d’època, s’expliquen els principals factors de la batalla per tal oferir-ne una visió completa.

'Ebre 1938. Imatges d'una batalla'. Francesc Xavier Hernàndez Cardona i Mar Hernàndez Pongiluppi. Angle Editorial.

'La Guerra Fría', d'Odd Arne Westad

Treball monumental d’Odd Arne Westad, historiador noruec i professor a Harvard, expert en relacions internacionals i la història contemporània d’Àsia. El mèrit d’aquest llibre és abordar la guerra freda, el conflicte sorgit del nou ordre mundial després de la derrota del nazisme des d’una perspectiva global, no només com un enfrontament entre dues grans potències. Tot i que el lector també hi trobarà la pugna entre nord-americans i soviètics, capitalisme i socialisme, el relat ofereix un fresc de matisos que enriqueixen la reflexió sobre la guerra freda. 

'La Guerra Fría'. Odd Arne Westad. Galaxia Gutenberg.

'El tatuador d'Auschwitz', de Heather Morris

Aquesta novel·la es basa en la història real de Gita i Lale —tatuador al camp d'extermini d'Auschwitz—, dos joves jueus eslovacs que van aconseguir sobreviure contra tot pronòstic a “la solució final” nazi. Després de la guerra van traslladar-se a Austràlia, on van començar de zero. I allà Heather Morris, l'autora del llibre, els va conèixer.

'El tatuador d'Auschwitz'. Heather Morris. Amsterdam.

'Las mamás belgas. La lucha de un grupo de enfermeras contra Franco y Hitler', de Sven Tuytens

El periodista belga Sven Tuytens recupera la història d'un grup de joves infermeres jueves d'Europa de l'est refugiades a Bègica que el maig de 1937 i sense el permís del seu país van venir a la península a lluitar contra el franquisme i després, ja en plena Segona Guerra Mundial, ho van fer contra el nazisme. “Vaig deixar la feina, vaig vendre la bicicleta i vaig fer la maleta amb quatre coses i sense passaport” explica una de les voluntàries, Rachela Lufting, al periodista.

'Las mamás belgas'. Sven Tuytens. El mono libre.