Cada cop 'més a prop' de la tomba de Nefertiti

Els arqueòlegs aporten noves pistes sobre l'espai funerari de la reina d'Egipte i madrastra del faraó Tutankamon

Nefertiti
Nefertiti
29 de novembre del 2015
Autor
Redacció

Els responsables del Ministeri d'Antiguitats d'Egipte estan "convençuts al 90%" que existeix una cambra secreta a la tomba del faraó Tutankamon on podria haver-hi les restes de la reina Nefertiti. Si es confirma la hipòtesi, es tractaria del gran descobriment arqueològic d'aquest segle. De moment, els estudiosos que treballen en l'anàlisi de l'espai han demanat fer més escaneigs per confirmar la teoria.

L'egiptòleg britànic Nicholas Reeves, impulsor de la iniciativa, creu que les restes de Tutankamon —el rei d'Egipte que va governar de 1336 a 1327 aC— les van enterrar directament en l'actual lloc de repòs, i que Nefertiti —la seva madrastra— va ser enterrada en una cambra secreta adjacent.

Tutankamon va morir al voltant de l'any del 1323 aC. La seva tomba intacta, amb la famosa màscara fúnebre d'or, va ser descoberta el 1922 per l'egiptòleg britànic Howard Carter. Ara, Reeves ha anunciat que les probabilitats de trobar a Nefertiti han augmentat significativament. "Al principi crèiem que hi havia un 60% de possibilitats, però ara creiem al 90% que hi ha alguna cosa darrere d'aquests murs", ha explicat Al Damaty, el ministre egipci d'Antiguitats. "Existeix un espai buit darrere del mur", ha assegurat l'especialista japonès Hirokatsu Atanabe. "El que succeeix és que, ara mateix, desconeixem la grandària de l'espai que hi ha darrere d'aquest mur".

La troballa de la cambra de Nefertiti explicaria una de les grans incògnites a la qual s'han enfrontat els egiptòlegs: per què la tomba de Tutankamon era més petita que la d'altres faraons i per què tenia la forma pròpia dels espais funeraris reservats a les reines egípcies.