Actualitat

Descobreixen capacitats humanes en un primat fòssil

Un estudi conclou que l'hominoïdeu ‘Oreopithecus bambolii' tenia la capacitat de subjectar objectes fent una pinça amb els dits semblant a la que fem els humans

Carla Galisteo
23 de gener de 2014
Reconstrucció gràfica d'un 'Oreopithecus' -  ICP
Reconstrucció gràfica d'un 'Oreopithecus' - ICP
Un estudi de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) ha descobert que el primat hominoïdeu ‘Oreopithecus bambolii', que va habitar l'actual regió de la Toscana i l'illa de Sardenya fa prop de 7 milions d'anys, tenia la capacitat de subjectar objectes fent una pinça amb els dits similar a la que fan els humans i molt més precisa que la d'altres primats actuals. Es tractaria d'una adaptació produïda en l'ambient insular en què vivia aquesta espècie, que li hauria permès obtenir i processar manualment aliments en un context d'escassetat de recursos.

L'esquelet més complet que es conserva de l'‘Oreopithecus bambolii' va ser descobert el 1958 i correspon a un mascle adult que es va batejar amb el nom de Sandrone. Tot i que actualment l'espècie es considera un hominoïdeu, la seva classificació ha estat sempre motiu de controvèrsia entre la comunitat científica, a causa de la complexa combinació de caràcters ancestrals i moderns que presenten les seves restes.

La morfologia de la mà de Sandrone ha estat objecte de múltiples estudis, l'últim dels quals ha conclòs que la falange distal del seu polze presenta algunes característiques anatòmiques que només s'han trobat en humans actuals i fòssils, i que es relacionen amb la capacitat exclusivament humana d'agafar objectes fent una pinça molt precisa. Per arribar a aquesta conclusió, els investigadors han comparat les proporcions de la falange de l'Oreopithecus amb la d'altres espècies actuals i fòssils: éssers humans, hominoïdeus actuals com orangutans, goril·les i ximpanzés, diverses espècies de micos i espècies fòssils com el Proconsul o el Pierolapithecus.

L'explicació d'aquesta capacitat són les condicions d'insularitat on vivia el primat. En aquella època, la zona de la Toscana i Sardenya formaven part d'una illa, i és probable que l'espècie desenvolupés adaptacions particulars a causa de l'escassetat d'aliments.

La troballa ha estat publicada a l'‘American Journal of Physical Anthropology', signada per l'investigador de l'IPC Sergio Almécija.

Subscriu-t'hi

Portada Sàpiens 196

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

Comentaris

Portada Sàpiens 196

Mandela guerriller

Els primers anys del jove que va canviar Sud-àfrica

1 any de SÀPIENS + l'Atles Català DE REGAL per 24,90 €

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família.
Ja som més de 22.000

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Més informació Accepto