Actualitat

El MHCat participa en una monografia museística internacional

L'obra tracta sobre la conservació de les col·leccions per a generacions futures amb aportacions de museus de 15 estats de tot el món

Carla Galisteo
18 de febrer de 2013
Seu del Museu d'Història
Seu del Museu d'Història
El Museu d'Història de Catalunya (MHCat) ha participat en l'obra col·lectiva ‘Que reste-t-il du présent? Collecter le contemporain dans les musées de société', una monografia sobre la conservació de les col·leccions museístiques per a generacions futures que recull aportacions de museus de 15 estats de tot el món. El MHCat és l'únic museu de l'estat espanyol que ha estat convidat a participar en aquesta iniciativa, coeditada pel Musée Basque et de l'Histoire de Baiona, la Société des Amis du Musée Basque i la Fédération des écomusées et musées de société.

En el context actual d'una contemporaneïtat efímera, on tot passa molt de pressa, aquesta publicació tracta les qüestions i els criteris que els museus han de tenir en compte a l'hora de col·leccionar les obres i els objectes de la vida actual que en un futur formaran part del passat històric de la societat a la qual pertanyen. En aquest sentit, parla de com escollir allò que pot o ha de ser col·leccionat quan tot és potencialment "col·leccionable".

L'aportació del museu català ha estat la redacció d'un capítol dins de l'obra general, titulat ‘Faire une collection, construire une mémoire: l'expérience du Musée d'Histoire de la Catalogne' i signat pel seu director, Agustí Alcoberro, i la conservadora Mariona Companys. En l'estudi, el MHCat es presenta com un exemple de les iniciatives que s'estan duent a terme per preservar els objectes i les col·leccions del present per al futur immediat.
A través de l'explicació de l'estratègia que el museu ha utilitzat per estructurar les exposicions que fan referència a la història contemporània de Catalunya en els darrers 75 anys (des de la Guerra Civil fins a la construcció de la Catalunya contemporània fins a l'actualitat), mostra la preocupació per les actuacions que cal seguir per a la col·lecció i la preservació dels objectes del present susceptibles de convertir-se en patrimoni en el futur.

La monografia, que ha publicat l'editorial Le Festin, compta amb aquesta i les aportacions d'altres 41 autors de museus de 15 estats. Entre els participants hi ha el National Museum of Ireland, el Deutsches Historisches Museum de Berlín, el New York State Museum, el Musée de la Civilisation del Quebec o el Museo de la Memoria de Santiago de Xile.

Subscriu-t'hi

Portada 194

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

Comentaris

Portada 194

1968: quan la guerra del Vietnam va sacsejar el món

Ens endinsem en les mobilitzacions estudiantils de caràcter global contra el conflicte que van donar peu a l'eclosió de moviments com l'ecologisme o el feminisme

1 any de SÀPIENS + l'Atles Català DE REGAL per 24,90 €

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família.
Ja som més de 22.000

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació Accepto