Actualitat

Els nous bronzes de Miquel Àngel

Segons la Universitat de Cambridge, l'artista italià és l'autor dels bronzes de Rothschild

Oriol Gracià
6 de febrer de 2015
Les estàtues de bronze de Rothschild atribuïdes a Miquel Ángel
Les estàtues de bronze de Rothschild atribuïdes a Miquel Ángel
Poques estàtues havien creat tanta expectació com els bronzes de Rothschild. Es tracta de dues escultures renaixentistes d'un metre d'alçada que representen dos homes nus amb un braç alçat al damunt d'una pantera. Els darrers estudis havien atribuït l'autoria d'aquestes peces a diferents mestres, com Tiziano Aspetti, Jacopo Sansovino i Benvenuto Cellini. Però ara, segons una investigació impulsada per la Universitat de Cambridge, podrien ser les úniques escultures de bronze que es conserven de Miquel Àngel Buonarroti.

La nova investigació es va iniciar a la tardor de l'any passat a partir de l'observació d'un petit detall en un dibuix realitzat per un aprenent del taller de Miguel Àngel Buonarroti que es conserva en el museu Fabre de Montpeller. L'aprenent havia copiat diversos esbossos del seu mestre i, en un d'ells, hi va reproduir un jove musculat. En veure'l, Paul Joannides, professor emèrit d'Història de l'Art de la Universitat de Cambridge, va lligar caps i va relacionar aquell petit detall amb les dues estàtues. Per poder corroborar la seva hipòtesi, va iniciar tot un seguit d'estudis complementaris: un escàner de neutrons va datar les escultures en la primera dècada del segle XVI, i els experts en anatomia van determinar que cada detall dels cossos era característic del geni del Renaixement.

Així, els bronzes de Rothschild —s'anomenen així en honor del baró Adolphe de Rothschild, primer propietari conegut de les peces— serien les úniques estàtues fetes amb aquest metall que es conserven de Miquel Àngel. Se sap, però, que amb aquest aliatge de metalls també va realitzar un ‘David' per al jardí d'un castell francès (se'n va perdre la pista durant la Revolució Francesa). També va realitzar una estàtua del papa Juli II, que els rebels bolonyesos van fondre per a artilleria.

Subscriu-t'hi

Portada Sàpiens 196

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

Comentaris

Portada Sàpiens 196

Mandela guerriller

Els primers anys del jove que va canviar Sud-àfrica

1 any de SÀPIENS + l'Atles Català DE REGAL per 24,90 €

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família.
Ja som més de 22.000

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Més informació Accepto